28. října 2014

Týden sto třicátý - Svátek mrtvých

Kdo se minule zapojil?

Zdravím, Snílci,
sice trochu opožděně, ale přece jen tu mám pro Vás srhnutí odvážlivců z minulého týdne (děkuji za účast :)), a již tu na Vás čeká připravené nové téma s názvem Svátek mrtvých. Doufám, že tentokrát se Vás sejde ještě mnohem více.

Kvapem se nám blíží 31. říjen a s ním Haloween a hned po tom naše staré dobré Dušičky. Ať už tedy slavíte jedno nebo druhé, případně oboje, nezapomeňte se o to s námi podělit:
  • formou fotek,
  • vyprávění,
  • úvahy,
  • kresby,
  • básně... cokoliv, co Vás jen napadne.
Bude se těšit na Vaše díla a přeji Vám příjemné svátky a užívejte volna. :)

Dragita

A teď samozřejmě to nejdůležitější, ukázky z děl Snílků, kteří pilně tvořili na téma Dýně.

Báseň Osud dýně od Zdeňky M.

Od jara do krásy rostla,
pak ji hospodyně utrhla,
čeká jí osud nejistý,
nařízne ji nůž ostrý.
Lžící jí kluk vydlabá,
a pak obličej vyřezá.
V útrobách tichá prázdnota,
dlouho tam nezůstane,
na dno samé přistane svíčka,
světlo v temnotě zaplane.

A ukázka z deníku Tey - Haloowenská párty
Celá ta práce a příprava musí být strašně zajímavá a dlouho plánována a připravována, takové dýně nejde přece vyrobit ze dne na den, pokuď nejde jen o vykrojení, ale namalování obličeje.
Já osobně jsem s dýňi nikdy nepracovala, nemám s tím zkušenosti, na bývalé škole jsme v tomto období vyráběli pořád věnce na hroby, ale dýně ně, nejsem zručná osoba a netuším, jestli bych měla tu výdrž a bavilo by mě to.
V Americe to musí být taky krásné v tento den zesnulých, každý dům ozdobený, před dveřma několik dýňí, po předměstí děti v převlecích klepou na každý dům, aby získaly nějaké sladkosti, tam vědí, jak se takové dýně vyrábějí, aby byly dokonalé.
A nakonec nám Dragell poslala obrázky :)

Zdravím, zasílám dvě fotografie do témata týdne. První je čistě fotografie dědovi úrody (a to ne celé, jen kousku :D) a druhá fotografie je malba na dýni aneb dýně nemusejí jen strašit :)




4 komentáře:

  1. Oblíbené místo zní nejlákavěji :) Jinak ta fotka s úrodou vypadá skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  2. [2]: Mimochodom - poňala by som to trochu inak, ale nič mi iné nenapadlo a tak som to napísala tak trochu viac Halloweensky. :)

    OdpovědětVymazat