26. října 2014

Iluze stá čtyřicátá osmá

Volnost je privilegium?

[]

Bílé plachty, na nichž se skví zlaté souhvězdí Argo, se třepotají ve hvězdém větru. Příznivém větru. Alespoň něco zachovalo přízeň prokletému korábu. Posádka je nevrlá. Je tomu již mnoho let, kdy opustili rodnou půdu galaxie Libere. Odešli, protože je doma nic nedrželo. Nyní jsou plni touhy opět spatřit na vlastní oči bílé věže přízračného přístavu Aberratio.




Hoj ahoj!
Včera se mi stalo něco, co se mi už dlouho nestalo. Usnula jsem někdy po osmé večer a vzbudila se o půl desáté. Stalo se Vám to někomu někdy? Pevně věřím, že se Vám ještě nepoštěstilo spát takhle tvrdě a tak dlouho po dlouhodobé únavě. Člověk si sice po tak výživném spánku připadá dobře, jenomže mu pak den příliš rychle uteče a nakonec nemůže dalšího večera usnout.
Jak jste se vůbec měli? Přece jen jsme se nějakou chvíli neviděli. Máte nějakou novinku ve své tvůrčí oblasti? Jen se pochlubte, správci i ostatní členové jsou zvědaví, co nám bude předloženo k snědku.

To je hodin! Raději už přestanu kecat a přejdeme rovnou k Iluzi.

Autor: flaviobolla

Objevila jsem pro Vás velice pozoruhodný obrázek, který by si, alespoň si myslím, zasloužil minimálně krátký text vše vysvětlující, či popisující vše následující. Nechám to na Vás a jen se budu tetelit blahem, až mi přistane něco působivého ve Sbírce Iluzí.

Autor: KOSya


Správnou odpovědí na minulou otázku byla Lysá hora.

Tabulka lovců a jejich úspěchů - dnes nemám po ruce soubor s výsledky, proto se nedivte neaktuální verzi.


Marně si lámu hlavu s tím, co bych mohla po Vás chtít a odměnou dát několik bludišťáků. Hmm, možná už jsem na něco přišla. V tomto článku se někde zmiňuji o souhvězdí. Napište mi, co to je za souhvězdí, zda se dělí a jak, proč se tak jmenuje a o čem případně vypráví onen mýtus.


Dnes si dáme něco příjemného, něco veselého, něco hopsacího. Zkrátka dáme si Omnii a Free. Líbí se? Znáte?



Výzva všem:

Pokud máte nějaký návrh, připomínku, jste s něčím nespokojeni nebo spokojeni ohledně Imaginaria či Klubu Snílků, prosím, dejte nám to vědět buď zde v komentářích, na facebookové stránce, nebo na klubový e-mail. Předem děkujeme za všechny podněty a upozornění. Jsme také jenom lidé a chybujeme.




V ÚVAHU BEREME I ÚVAHY!


Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického, básnického či úvahového charakteru, uctivě prosím, račte vkládati do:



Blíží se nám půlnoc. Je na čase jít spát.


Do boru!
Vaše tetka Maglaiz

5 komentářů:

  1. Je to souhvězdí Argo, pojmenované podle lodi Argo, s níž cestovali v řecké mytologii Iáson a Argonauti. Bývalo to největší souhvězdí, dokud ho nerozdělili na víc částí (nejprve to byly části čtyři, dnes je jich ještě víc - Lodní  kýl, Lodní záď, Kompas, Holubice, Létající ryba a Plachty). Argo byla první loď, která plula po moři, Iáson se po ní plavil do Kolchidy pro zlaté rouno, pro něž ho poslal král Peliás. Byla to podmínka, po jejímž splnění Iáson měl dostat zpět vládu nad Iólkem, která mu právoplatně patřila. Nicméně to byla lest, Peliás neměl v úmyslu se ukořistěné vlády vzdát. Nakonec ho Iáson za pomoci své milé Médeii, která byla mocnou kouzelnicí, zabil, ovšem vládu zpět stejně nezískal. Médeiina lest na ně oba přivolala jen starosti, museli uprchnout a skrývat se.

    OdpovědětVymazat
  2. Jde o souhvězdí Argo vyskytující se poblíž Velkého psa. Z Evropy je ale vidět jen nejsevernější část uskupení zvaného Lodní záď.Loď Argo se pro sou velikost rozděluje na několik dílčích souhvězdí. Mé zdroje se však neshodují v jejich počtu -  některé se zmiňují o čtyřech (Kýl, Záď, Plachty a Lodní stožár (později přejmenovaný na Kompas)), další zdroje však uvádějí jen trojí dělení - na Lodní kýl, Lodní záď a Plachty.Legenda se souhvězdím spojená je pak známá ze starých řeckých bájí a pověstí - O Iásonovi a Argonautech (mezi které patřil i Herakles) plavících se pro zlaté rouno. S mýtem je pak spojena i dcera vlastníka rouna - Médea. Tak snad to bude stačit. (A že blog nepozře můj komentář jako posledně. Jsem totiž přesvědčená, že tu Lysou horu jsem si ještě ověřovala...)

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím, vypadá to na souhvězdí Lodi Argo, bývalo to největší souhvězdí celé oblohy a vyskytuje se na jižní obloze. V 18. století bylo rozděleno na Lodní kýl,Lodní záď, Kompas, Holubici, Létající rybu a Plachty. Loď Argo používal Iásón a Argonauti v řecké mytologii při hledání zlatého rouna.

    OdpovědětVymazat
  4. obrovské souhvězdí, protože také loď Argo byla obrovská. Z praktických důvodů si jej astronomové rozdělili na tři menší souhvězdí: Lodní kýl, Lodní záď a Plachty.
    Argo byla ona proslulá loď, na níž se plavil Iásón se svými druhy hledat zlaté rouno, které bylo tehdy ukryto v Kolchidě, na východním pobřeží Černého moře a hlídal je zlý drak, který nikdy nespal. Po mnoha dobrodružstvích se námořníci z lodi Argo vrátili i se zlatým rounem do Řecka a loď věnoval Iásón bohu vod Poseidonovi, který ji přenesl na oblohu.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak souhvězdí se jmenuje Argo.Jelikož se jedná o velké souhvězdí, dělí se na čtyři části: kýl, korm, plachty a lodní stožár (nově kompas).No a mýtus - Argo byla bájná loď na níž se plavil Iásón a jeho Argonauti na cestě za zlatým rounem.Snad to takhle stačí :)

    OdpovědětVymazat