25. srpna 2022

Creatio - Malířské aktuality 16

Dobrý den, milí snílci. Je tady opět čtvrtek a dnes jsou tu opět malířské aktuality. Tentokrát s pořadovým číslem 16.

Tenkrát, když ještě byla budoucnost kompletní

Malíř Pavel Matyska přiznal, že impulzem k určitému směřování jeho tvorby byla věta, která tvrdila, že minulost už není a budoucnost ještě nenastala. Možná i proto nazval svou výstavu „Tenkrát když ještě“, která trvá v pražské Galerii Václava Špály do 28. srpna.

Jako by prostřednictvím svých (většinou) velkoformátových akrylů přemýšlel nad tím, jak člověku nenávratně uniká čas. A také čím se na něm projevuje fakt, jak tyto změny vnímá a jak na ně reaguje. Syrové malby vytvářené v drtivé většině studenými barvami (s dominantní šedou a modrou) působí archaickým dojmem.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/kultura-tenkrat-kdyz-jeste-byla-budoucnost-kompletni-40404240

 

Něžná noc Tomáše Bíma skrývá nevyřčená tajemství

Výtvarník Tomáš Bím, který vystavoval do 7. srpna v pražské Galerii Moderna, pojmenoval svou prezentaci Něžná je noc. Je otázkou, proč zvolil zrovna takový název.

Možná chtěl připomenout stejnojmenný román amerického spisovatele Francise Scotta Fitzgeralda z roku 1934. Ten má v sobě mnoho autobiografických prvků, takže lze i autorova výtvarná díla chápat jako zakódované odkazy na jeho životní milníky.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/kultura-nezna-noc-tomase-bima-skryva-nevyrcena-tajemstvi-40404644

 

Zemřel výtvarník Sempé, ilustroval Malého Mikuláše

Ve věku 89 let ve čtvrtek zemřel francouzský výtvarník – zejména kreslíř a karikaturista – Jean-Jacques Sempé. Proslavily ho především ilustrace dobrodružství Malého Mikuláše a humorné kresby pro tisk. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na umělcovu ženu.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/kultura-zemrel-vytvarnik-sempe-ilustroval-maleho-mikulase-40405523 

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Abstrakce“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

 

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

1 komentář: