31. března 2016

Kontrola čtyřicátá

Milí snílci,

vítejte při jubilejní čtyřicáté kontrole palubních lístků, která je shodou okolností také má (skoro)jubilejní pětadvacátá!

Je to tak, poprvé jsem se v Repetitiu objevila jako pomocná síla 2. května 2014, to znamená, že už v KS pomáhám bezmála dva roky (ale to mi teda vysvětlete, mám pocit, jako by to bylo mnohem dýl :D)

Každopádně bych ráda využila této příležitosti k poděkování ostatním správcům, zejména dnes už nesprávcující Anne Eyre, která mě k sobě přibrala a dala mi tu šanci se ze svých komandovacích a kontrolovacích choutek vybít právě tudyma ;)

A teď už pojďme na to.

Toužíte-li dobrovolně po kontrole a zdrbání vašeho blogu, přihlašte se nám směle jako dobrovolník na klubový e-mail klub.snilku@email.cz.


Revize kontroly minulé

1) Nolmë - tady-snilek.blog.cz - VENKU

M.: Žádná změna, žádný kontakt. VENKU.

2) Zkušený ďábel - radyzkusenehodabla.blog.cz - VENKU

M.: Stejná story. VENKU.

Kontrola dnešní


M.: Původně jsem si na ni chtěla posvítit kvůli zdrojům - ačkoli meme gify třeba prakticky neřešíme, gify se záběry z filmů či něčích videí jsou podle mě něco trochu jiného a zdroj by tam být měl - ale nakonec je tu hlavní story více než tříměsíční neaktivita. NE.

2) Iris - i-ris.blog.cz - NE

M.: Namísto výměny adresy na novou dobrovolně odstupuje z Klubu kvůli klubové neaktivitě. Ta pro nás samozřejmě není důvodem k vylučování, to by nám tu těch lidí zase tolik nezbylo, ale respetujeme a na jednu stranu i oceňujeme to rozhodnutí a tu upřímnosti. ("Thank you for your candor" - kdo uhodne, odkud ta hláška pochází?). Samozřejmě mi to přijde jako škoda a klidně si to ještě rozmysli. NE.

3) Deny - změna adresy z deny-paradise.blog.cz na denyii.blogspot.cz - OPATRNĚ

M.: Milý drahoušku... Nejsem fanoušek lidí, co nám nedají vědět o změně adresy. Říká mi to, že si svého členství zde zjevně nejsou moc vědomi a že je tak sporné, má-li vůbec cenu se s nimi snažit. Ale mám takové nepsané osobní pravidlo, že pokud někdo novou adresu zanechá na starém blogu, tak to s ním přece jenom zkusím. (Někdy jsem dokonce až tak hodná, že nezanechal-li adresu, ale aspoň kontakt, tak si o novou adresu napíšu. Deny ji ale naštěstí zanechala.)
U Deny se mi líbí. Má ten blog pěkně udělaný, že je to jiná platforma, je to takové příjemně neokoukané. I tématika je sympatická a zajímavá - v letošním srpnu se Deny vydá jako au-pair do USA, takže určitě můžeme očekávat spoustu článků z příprav a posléze spoustu ještě zajímavějších přímo z USA. Byla taky v Anglii, takže pro zájemce informací o Anglii je i tady co nabídnout. To jsou taky důvody, proč ponechávám stranou nějakou část anglické navigace a anglické popisky v obrázcích. Jsou blogy, kde to smysl dává, byť by se měl autor tak jako tak zamyslet, jak velký smysl to je, když je v té angličtině jenom něco.
Mám ale trošičku problém s Denyinou závislostí na obrázcích, které jsou pravděpodobně většinou, ne-li všechny, z Wehearit. To je sice tam, kde se pídím po zdrojích, na konci článku napsáno, ale tím to tak končí, žádný konkrétní autor nebo odkaz, a já zvedám obočí a nějak si nejsem jistá, jestli se mi jí to chce prominout.
Abych řekla pravdu, s Weheartit nemám zkušenost, ale považuju ho za stránku, kde co lidi nahrají je prostě od té chvíle tak nějak veřejné, podobně jako gify a další blbinky na tumblru. Textové motivační postery jsou nejspíš z většiny také vyrobené obšlehnutím něčího obrázku, jehož autora už nedohledáme, takže uvést autora posteru jako takového by nic neřešilo. Samozřejmě by to alespoň dokázalo, že Deny chápe a uznává autorské právo a umí přiznat kredit konkrétnímu člověku, což je namístě zvlášť tam, kde si někdo napíše do zápatí copyright. Neschopností odkázat řádně na autora každé prkotiny, která tvoje není, pak vlastně tak trošku lžeš, nepřijde ti? Ale budiž.
Horší ale je, když se to netýká pouze posterů. A díky tomuhle článku jsem si jednu věc ověřila - Deny zjevně vůbec nechápe, co to je uvést zdroj, tedy autora.
Takže - milý drahoušku, postopadesáté. Google, a to bys při své inteligenci mohla vědět, není zdroj, nýbrž vyhledávač. Zdrojem je jméno autora obrázku, doprovázené odkazem na ten web, kde byl obrázek zveřejněn, vypuštěn do světa. Ne přímá adresa obrázku jako třeba tohle (z toho vůbec není vidět, na jakém webu ta fotka byla použita, v jaké souvislosti a v jakém článku, a už vůbec tam není vidět autor), ale odkaz tam, kde když si to někdo otevře, tak uvidí celou tu stránku s textem a v něm bude ten obrázek). V tomto konkrétním případě je tak snadné autora dohledat, že nějaké přimhuřování očí taky opravdu nehrozí. Správný zdroj by měl vypadat takto: Autor obrázku: Mathom/Shutterstock. A schválně se podívej, kam to odkazuje. Narozdíl od tvého způsobu z tohohle každý vidí, odkud ten obrázek doopravdy máš.
Suma sumárům, u tohohle konkrétního blogu bych si velice přála, aby to dobře dopadlo. Jsem zvědavá na tu Ameriku, blog se mi líbí a umím si představit, že by bavil i další lidi. Jsou tam přece i vlastní pěkné fotky a to cizí jsou právě obvykle motivační postery, takže tam by se to ještě dalo jakžtakž prominout, když tam bude napsaný alespoň ten weheartit. Ale Google fakt neberu a ocenila bych, kdyby byli naši členové schopni si tu a tam přečíst pravidla a respektovat je. Jako bychom to neomílali pořád dokola. Oprav to a pro příště se polepši, jinak bude smolík. OPATRNĚ

4) Zdeňka M. - muj-svet-zdenina.blog.cz - ANO

M.: Kdo se odhodlává k dobrovolnictví moc dlouho, na toho přijde řada regulérně, muhaha! :D Ale nebojte se nic, u Zdeňky žádnou neplechu nenajdete, neb je to pořádný a poctivý Snílek, jak má být, a umí. Blog je krásně autorský - donekonečna musím obdivovat lidi, co si sami nakreslí design (taky se o to snažím, ale zdaleka to nemám tak zajímavé :D). Je to takové krásně osobní a hned o něčem úplně jiném než přednastavené počítačové šablony. Obsahem je blog také v podstatě dokonalý - kreativitu a snový náboj Zdeňce nikdo neupře, články jsou plné fantazie a nápadů, tématiky více než vhodné pro našeho člena, články související s jejím členstvím v Hogwarts.cz mě obzvlášť baví, protože koho z nás neláká představa, co by bylo, kdyby chodil do Bradavic! :) Kéž bych na to měla čas, je to jako hrát RPG, ale se zadanými úkoly, které musíte plnit v reálu, je to určitě stokrát zajímavější. Chvála a uznání těm, kdo takovou virtuální školu vedou.
Neplechu zdrojovací byste hledali marně, Zdeňka je poctivost sama a cizí tvorbu snad ani nepoužívá - jak vidno, jde to i bez toho.
A ke všemu je Zdeňka aktivním a kreativním správcem našeho Klubu, což samo o sobě zaslouží metál, a to ani nezmiňuju, že často pomáhá i s věcmi mimo svou rubriku a že má ještě další blog, kde to taky nespí. Takovou tvůrčí energii jí můžeme jen závidět. Takže rozhodně nastotisíckrát ANO, jsem ráda, že tě tu máme, a moc příjemně se mi po tvém boku správcuje :)

5) Mengano - mengano.blog.cz - ANO

M.: Ani tady není co vytýkat. Přestože se domnívám, že Comic Sans opravdu není vhodný font pro dospělého blogera, zrovna k Mengano to tak nějak patří a i ke stylu jejího milého humoru jako by se to hodilo. Autorství jejích článků jí nelze upřít, cizí fotky nepoužívá a vše je z její hlavy a jejího fotoaparátu. Návštěvnost a počet komentářů jí můžu jen závidět, takže asi něco dělá dobře :) A u nás má podle mě určitě taky svoje místo, jen škoda, že se tu nějak nepotkáváme. ANO.



Tak, pro dnešek hotovo, chcete-li se přihlásit do příštího vydání Repetitia, směle se hlašte do komentářů nebo na klubový e-mail klub.sniku@email.cz. A od zlobivců budeme očekávati a doufati v brzkou nápravu.

Na viděnou, M.

2 komentáře:

  1. Omlouvám se, že jsem nedala vědět. :) A jen taková malá oprava-neoprava, do USA jedu jako exchange student nikoli jako au pair (na blogu to vyloženě napsané nemám, tak proto oprava-neoprava).Ty zdroje... no weheartit zanechám, protože tam snad opravdu není možné najít přímo autora, který obrázek vyfotil, vytvořil. Na weheartit nahravají lidé obrázky jiných lidí, převzané, nebo třeba i stejné jako už tam jsou... proto se snad plný platný zrdoj nedá naleznout. :)Textové motivační postery jsou také z weheartit, u některých si akorát změním v počítači velikost... jinak zásluhu, že jsem je vytvořila nebo vymyslela si opravdu neberu. Myslím, že ani tady by nejspíše nemělo smysl psát plný zdroj nebo autora posteru, protože je to opět weheartit. Někdo to vytvořil, další to okopíroval, takhle to projde přes x lidi a pak to teprve někdo dá na wehearit-kde původní zdroj není. :)S tím googlem to vím... tady šlo spíše/možná o moji lenost, najít si autora. :) Pokusím se u příštích článků toto vše napravit. :)

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Předem chci poděkovat za superrychlou reakci! :)
    Přesně jak jsem psala v článku, u těch posterů chápu, že to s tím konkrétním zdrojem není jednoduché, takže tam jsem schopná to přejít ;) Nadzvedl mě ovšem ten Google. Budu moc ráda, když pro příště tu lenost překonáš, abych ti mohla dát zelenou, jinak si myslím, že k nám patříš a bod máš už za to, že sleduješ, co se tu děje ;)
    Za tu au-pair se omlouvám, nevím, proč jsem si to myslela
    Jinak mně se zdroji hodně pomáhá TinEye - buď online verze, kde nahraješ obrázek ze svého PC, a nebo mají i rozšíření do prohlížeče, kde stačí kliknout na už zveřejněný obrázek pravým myšítkem a můžeš hledat.
    Ty máš v tomhle tu výhodu, že nejsi na blog.cz - tam se už zveřejněné obrázky takhle dohledat nedají, protože blog.cz je po zveřejnění zprzní svým logem a s tím si tineye neporadí

    OdpovědětVymazat