10. července 2015

Iluze pro Libuši a Amálii

Rozlétnout se... za sny.

[]

Imaginarius zavřel oči. Zase! Nechápal, jak může být Osud, ten bodrý kumpán, když máte několik boubelatých sudů skvělého vína, dvě sklenky a sele na rožni, tak zlomyslný. Kéž bych měl alespoň soudek a jedno vypelichané holoubě! Povzdechl si a otevřel oči.
Vypadalo to, že někdo zastavil čas. Všichni muži nehnutě stáli s otevřenou pusou a vytřeštěnýma očima hleděli vzhůru. Ani nemrkli. Jediné, co Imaginaria ujistilo v tom, že čas stále běží a windows nijak neseknul matrix, byla ta sprška černého dýmu konzistencí připomínajícího vodu. Tedy spíše vodopád, menší vodopád, jež dopadal na pravobok a občas se přelil i na palubu Aberratia. Ještě je brzy vám povědět, z čeho ten vodopád padal. Je to příliš... nu, myslím, že vám postačí, když vám povím, že po delší odmlce se odvážil onu věc okomentovat jen jeden nebojácný muž. Vlastně půlmuž.
Ole Jmazal si uvědomil, že dokořán otevřená chlebárna nijak nedodává již tak jeho Osudem potupené postavě ten správný úctyhodný vzhled. A tak polknul a, aby nebylo trapné ticho, prohlásil: "Tož to by bylo, kurňa, šniclů!"

Uctivá poklona, vašnostové!
Druhý týden prázdnin za námi a Maglaiz už konečně má také pokoj od zkouškového. A co to znamená? Že se budete moct těšit na milé oživení zpovědnicové rubriky Praepositio, jelikož máme na seznamu čtyři výtečné lovkyně (Dragilii, Daletth, Zdeňku M. a Teu), které budou následovat příkladu M. Phoenix a nechají se zmasakrovat mými všetečnými otázkami. Ostatně rubrika Praepositio není jen pro naše výherce. Rubrika Praepositio je otevřená všem Snílkům, kteří si chtějí zahrát na novináře a spáchat interview s některým dalším Snílkem (nebo správcem KS) či jinou blogově činnou osobu - nebráníme se ničemu.

Jakapak si užíváte prázdnin? Lenošíte někde u vody s knihou v ruce? Bloumáte ulicemi buď našich tajuplných měst, nebo oněch exotických míst ciziny? Jen se chlubte, jelikož letní dobrodružství je všude, jen ho chtít vidět.

Můžete se střetnout s obávaným pirátem (nebo jím být) na moři a vodní tříšť skropí vaše zraky, až budete muset se soupeřem vyhlásit přestávku, dokud se oceán neuklidní a vy zase přestanete slzet z té slané vody.

Autorka: Sinto-risky

Nebo klidnější povahy si mohou sednout pod tento strom a zameditovat si. Přece není ideálnějšího počasí než v létě pro dobrou meditaci venku pod stromem. To musíte zkusit!

Autor: Gerezon


Vzhledem k tomu, že máme obrázky náladou od sebe diametrálně odlišné, zvolila jsem i dvě melodie. Pořadí videí odpovídá pořadí korespondujících obrázků. Jako byste to nečekali, opět jsem sáhla do studnice epických a snílkovských písní, mistrovských Two Steps From Hell.




Světce poznala jen M. Phoenix (zbytek už pokulhával), takže i pouze jí poputují na konto rovní 2 bludišťáci a 5 limo. Ovšem něco bychom si mohli o odpovědi na minulou otázku povědět. Svatý Prokop zbil oba nešťastníky, německého, latinského opata Sázavského kláštera (Blažej to nebyl!) a papeže, až po své smrti, tedy jako duch. Prvně jako duch varoval a poté surově zbil německého, latinského kněze, který se stal opatem v Sázavském klášteře po prvním vyhnání staroslověnských kněží a mnichů, aby jej vystrnadil z kláštera a umožnil návrat svých žáků. Papeže zbil pouze ve snu s příslibem, že pokud se nepřestane zdráhat uznat Prokopa za svatého (o což Prokop žádal sázavského opata Blažeje, aby předložil papeži žádost o uznání svatosti), tak jej skutečně zbije.


V českém prostředí pro tentokrát ještě zůstaneme. Hledáme opět jméno a nejen to. O tomto muži by se dnes říkalo a také někdy můžete slyšet, že se jedná o steampunkového režiséra. Proslavil se nejen spojením hraného filmu a půvabné animace ještě půvabnějších kreseb, ale i spojením se s velikánem dobrodružné sci-fi fantastiky Julesem Vernem. Až příliš jednoduché a proto nabízím jen jednoho bludišťáka, zato upřímně darovaného.
Co chci vědět:
1) jméno režiséra (celé!)
2) tři jeho filmy, na které si vzpomenete
3) bonus za pět limo: váš oblíbený filmový skvost od tohoto výtečníka



Výzva všem:

Pokud máte nějaký návrh, připomínku, jste s něčím nespokojeni nebo spokojeni ohledně Imaginaria či Klubu Snílků, prosím, dejte nám to vědět buď zde v komentářích, na facebookové stránce, nebo na klubový e-mail. Předem děkujeme za všechny podněty a upozornění. Jsme také jenom lidé a chybujeme.



V ÚVAHU BEREME I ÚVAHY!


Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického, básnického či úvahového charakteru, uctivě prosím, račte vkládati do:

Hoj ahoj!
Vaše tetka Maglaiz

7 komentářů:

  1. Co to může být za... něco, když z toho má strach i kapitán Imaginarius a Oleho Jmazala donutilo zírat s otevřenou pusou? Co myslíte?

    OdpovědětVymazat
  2. Karel Zeman to bude, celým jménem podle mě prostě Karel Zeman :)Vzpomenu si na Cestu do Pravěku, Ukradenou vzducholoď, Vynález zkázy nebo Barona Prášila. Moje nejoblíbenější věc ale vždycky bylo Na kometě. Když se řekne dětství, vzpomenu si na tyhle filmy a ty jejich divné barvy, kulisy a snové atmosféry.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jo, jednou se zase k něčemu dohrabu...1) Karel Zeman - jelikož jsem nenašla, že by měl nějaké prostřední jméno (pokud to, že jméno má být celé, není jen nějaký fígl), tak mě trochu děsí, jestli mám vůbec správnou odpověď...
    2) Tak jako první samozřejmě Cesta do pravěku, pak Vynález zkázy, Baron Prášil a taky Čarodějův učeň.
    3) Vím, že je to asi klišé, ale na Cestě do pravěku ujíždím již odmalička a dodnes mě tenhle kousek nepřestal fascinovat...

    OdpovědětVymazat
  4. Obří vesmírná velryba! Nebo chobotnice :)

    OdpovědětVymazat
  5. 1) Karel Zeman, ale nějaké prostřední jméno jsem nikde nenašla. Tak doufám, že je to správně.2) Cesta do pravěku, Vynález zkázy, Ukradená vzducholoď, Na kometě, Baron Prášil, Bláznova kronika a ještě nesmím zapomenout na film Čarodějův učeň.
    Krabat je vážně nádherný film, sice bývá označován za "pohádku", ale je to spíše hororové fantasy. Miluji knižní předlohu, ale film je také skvěle zpracovaný a ta děsivá atmosféra. Prostě krása. Škoda, že jsem ho objevila teprve nedávno, jistě by byl můj oblíbený film už od mladých let.3) Od dětství zbožňuji film Cesta do pravěku, ty dinosouři a celé zpracování pravěku. Hrozně ráda jsem se vydávala na výpravu do minulosti a hrdinům držela palce, aby cestu přežili. Vzpomínám si, že při prvním shlédnutí, jsem to vážně žrala a nedokázala se odtrhnout.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak já to zase jednou zkusím
    Karel Zeman
    Cesta do pravěku, Vynález zkázy, Ukradená vzducholoďNejradši mám již zmíněnou Cestu do pravěku.

    OdpovědětVymazat
  7. Blog.cz opět blbne, komentáře jsou povoleny!

    OdpovědětVymazat