30. června 2015

Principia - Dvanáctá dračí výprava

Zdravím Snílstvo!

Doufám, že se vám v teplém počasí nezavařují závity a užíváte zaslouženého odpočinku. Nebo se alespoň příliš nehoníte, abyste si nepřivodili uhřátí.
Poslední úterý v měsíci zaklepalo na dveře a tak je na čase vás pozvat do chladivých hlubin knihovny. Copak si na Vás připravili naši dračí lokální oteplovači?

Minulá hádanka nebyla lehká. Přesto se však našli odvážlivci, kteří se do ní nejen s vervou pustili, ale dokonce ji statečně udolali. Fanfáry za odhalení spisovatelky znějí pro:

Anniku, Holoubka, Zdeňku a Teu

a hosta Fredyho Krugera

Bonusové vajíčko, jehož vyšší smysl v universu je stále předmětem dohadů, se podařilo ukořistit dvěma nebojácným Snílkám. Velkou gratulaci si tedy zaslouží:

Holoubek a Tea

V minulém měsíci jsme však řešili i resty z předminula - konkrétněútěk Lovisy z odpovědi Marji Virtanen. Opět se k mé radosti ukázalo, že Snílci jsou národem přejícím a shovívavým. V anketě jste jednomyslně rozhodli, že v takovém případě je příhodné kapánek přimhouřit oko. Zpožděná salva tedy zní pro:

Marju Virtanen


S čím, že jsme to minule zápolili? Nápovědy odkazovaly na Marii Biliánovou, rozenou Popelkovou, známější pod jménem Popelka Biliánová.

Tu dnes považujeme (společně třeba s Vlastou Koseovou) za zakladatelku dívčího skautingu u nás. V odpovědích drakům stačilo slovo skaut nebo Junák, protože tato organizace na apríla měnila svůj oficiální název na Junák - český skaut, což i šupináči uznali, že by bylo příliš kruté požadovat.
Bonusové vajíčko pak bylo k mání za prohledání wikizdrojů týkajících se Popelky Biliánové a odhalení spojitosti mezi hastrmany a Markomany, Kvádry a Krokovou dcerou Tetou.

Nic jednoduchého, což?

Ale je na čase Vám zprostředkovat hříčku na následující měsíc. Držte si klobouky! Pojedeme z kopce!

  • Tento spisovatel se narodil a vystudoval psaní ve městě s tímto znakem:

  • Minimálně tři z jeho knižních sérií byly přeloženy do češtiny.
  • V názvech knih jedné z nich naleznete jména dnů v týdnu.
  • Jedna z jeho hlavních hrdinek pracovala v knihovně, když v sobě dlouho ne a ne probudit schopnost nahlížet do budoucnosti.
  • Název jedné z knih odkazuje na povolání hlavní hrdinky, která má za úkol uspávat mrtvé probuzené nekromanty.
  • Byl odměněn Cenou zlaté kachny.
  • Znáte upovídané kocoury se zvonečkem na obojku? A jste si jistí, že jsou to opravdu jen kocouři?

Snad Vám nápovědy budou stačit. 0:-)

K oddračení tentokrát bude stačit drobnůstka:

Jméno spisovatele a dvou jeho hrdinek ze série zabývající se nekromancií

jméno Snílka
drak
dračí hnízdo
Bonusové vajíčko
Anna Eyre
2
-
-
Annika
5
-
1
Aerosol
1
-
1
Daletth
8
-
2
Holoubek
8
-
4
Charlie
2
1
-
KayW
1
-
Kely (Dori)
1
-
1
m. Phoenix
5
2
2
Maglaiz
3
-
-
Marja Virtanen
6
1
3
Tea
5
-
3
Zdeňka M.
4
-
2
Luštění zdar!
Dragilia
Ps: Knihovna je i nadále místem pro Vaši tvorbu. :-)

Pss: Je venku takové horko, že by ani v plamenech nemohlo být hůře? Vydejte se do knihovny mezi draky! Své získané indicie pak můžete posílat na klub.snilku@email.cz a v předmětu uveďte Principiae - draci. (Pro kontrolu prosím uvádějte i správné odpovědi. 0:-) )

5 komentářů:

  1. Je to Garth Nix a série se nazývá Staré království :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hledaným autorem je Garth Nix, hrdinky Sabriel (abhorsenka) a Lirael ("knihovnice").Ale jedna nápověda je matoucí (uznávám, že to není nijak závažná chyba, autor se dá poznat snadno i bez toho...) - abhorseni neuspávají nekromanty, oni sami jsou víceméně nekromanti...

    OdpovědětVymazat
  3. Garth Nix - série Staré království, jména hrdinek Sabriel a Liarel

    OdpovědětVymazat
  4. No narodil se správně v Melbourne, ale vyrůstal od dětství v Canbeře :) Jedná se o Gartha Nixa. První se jmenuje Sabriel a druhá Lírael :)

    OdpovědětVymazat