2. června 2015

Kontrola třicátá


Pěkný den všem Snílkům a Snílčicím!

Dnes na to jdeme trochu se zpožděním, neb zasahovala škola a do toho se někde čekalo na vyjádření druhé strany, zato to ovšem máme takové celkem akční a zajímavé.

Občas si fakt umíme vybrat. Někde se zlobilo, někde se usnulo, někdo se stěhoval a my si málem nevšimly, někde se vedly žhavé diskuse a někde nám prostě jen děláte radost.

Že jsme tvoři chápaví a umíme číst mezi řádky, řekly jsme si s velectěnou hlavounkou Maglaiz, že přivřeme očko nad neaktivitou vytížených študáků a dáme jim trochu času navíc na reakci a nápravu. Ostatně Maglaiz sama si v posledních měsících školních záležitostí užila až až. Dokonce jsme se jim, ač to normálně neděláme, samy ozvaly, abychom jim daly vědět, že nad nimi visí takový malý, ale docela důležitý otazníček, a že bychom potřebovaly nějakou odezvu. Jak to dopadlo, si počtěte níže, a nezapomeňte - kdo by měl zájem nechat se v Repetitiu prodrbat dobrovolně, nechť se směle hlásí na klubovém mailu klub.snilku@email.cz nebo v komentářích. Dobrovolníkům zdar! ;)

Pro případ dotazů či nejasností - veškeré naše komentáře k vašim blogům jsou čistě jen našimi osobními názory. Nikdo neříká, že se z nich musíte posadit nebo si je brát do detailů k srdci a veškeré verdikty jsou otevřené diskusi a poskytují minimálně měsíční čas na reakci. Pokud usoudíme, že prohřešků proti naší kolektivní představě kvalitního blogování je u vás přece jenom trochu moc, nedá se svítit. Nikoho ovšem nehoníme, nikdy jsme nehonily a nikdy honit nebudeme kvůli barvám, co se nám nelíbí, nebo kvůli nadměrnému užívání Comic Sans :) To jen tak na vysvětlenou.




Návrat k minulé kontrole:

1) AD - useless-fire.blog.cz - NE
M.: AD toho má moc, a tak jí minulá kontrola protekla skrz prsty bez povšimnutí. Viz výše, tento měsíc jsem se nechala Maglaiz přemluvit k sounáležitosti se studujícími, než vyřkneme ortel, a tak jsme AD samy kontaktovaly, načež si pro nedostatek času na blog požádala o vyškrtnutí. To mě mrzí, ale až se do toho zas opře, snad se uvidíme znovu. Dnes je to NE.
Maglaiz: Jelikož sama AD se rozhodla náš klub prozatím opustit, rozhodně zde nebudeme nikoho držet proti jeho vůli. Přesto bych ráda řekla, že každého bývalého Snílka uvidíme rádi v klubu i mimo něj. Dnes to tedy, na přání AD, bude formální NE.

2) Daniel Hloušek - itthmi.blog.cz - NE
M.: Ani tady nedošlo k žádné reakci, dodání zdrojů nebo nedejbože změně přístupu. V novém článku se opět setkáváme se neozdrojovanými ilustracemi a naše zpětná vazba taky autora ze židle nezvedla. I tady se tedy domnívám, že jde především o nesledování klubového dění a celkový nezájem o klub. Kdoví, kolik podobných duší tu ještě máme, které už dávno netuší, že v nějakém klubu jsou. Ale nebojte, průběžně na tom pracujeme a budeme pracovat nadále. Je mi to vážně vcelku líto, ale KS je blogerský klub, je o tom, být členem komunity a vzájemně se inspirovat a komunikovat, ne jen o výpisu blogerů, co se považují za snílky. NE.
Maglaiz: O Danovi je známo, že má velkou nechuť k technice "zdrojování" Klubu Snílků. Jeho názor chápu a akceptuji, ostatně sám Dan si nic z Klubu Snílků (ani jiného klubu) nedělá, protože má svou vlastní čtenářskou základnu, kterou jen tak neovlivní Danovo ne/členství v KS. Takže toto NE je přátelským gestem se vzkazem - víme o tobě, ty o nás taky, ale neshodneme se.

3) Nel-ly - nel-ly.blog.cz - ANO
M.: Blog trochu ožil a i tady jsme si daly tu práci kontaktovat Nelly samy, abychom se dozvěděly její stanovisko. Byla to debata celkem bouřlivá, avšak zajímavá a plodná a docházím po ní k závěru, že tady to má ještě šanci. Co se týče bannerů a občasných nejasností ve zdrojování, všechno to jsou holt hříchy minulosti, na které si Nelly už čas nenajde a pro nás tak bude v tuto chvíli směrodatné, co se bude dít dál. Věřím, že příště si dá Nelly větší pozor při používání cizích obrázků (ostatně jich nemívá moc, zápatí bylo opraveno, o některých kosmetických věcech ve sloupku jsme se taky pobavily (nicméně ty pro nás směrodatné při rozhodování tak jako tak nebyly) a nový obsah vypadá dost dobře na to, abych teď s klidem mohla říct ANO. Uvidíme, jak to bude vypadat, až se v Repetitiu potkáme příště.
Maglaiz: Podobně jako u AD i Nel-ly bojovala od února s věcí jménem státnice, proto bych byla pro, abychom obě tyto slečny upozornili na to, že jsme si jejich blogů všimli, něco se nám nezdá a že by bylo dobré, kdyby se s tím něco udělalo. Pokud bude reakce vstřícná a snaha velká, pak budeme spolupracovat, pokud nedojde ke komunikaci, nu sbohem a šáteček. Můj verdikt pro obě byl dát čas. Po konverzaci s Nel-ly jsme se tedy dohodly na konkrétních úpravách a víceméně všechny problémy byly vyřešeny ku spokojenosti obou stran, ergo není důvodu neříct ANO.

Náhodná kontrola:

1) Dave - david-kucera.blogspot.cz - ANO
M.: Nemůžu si pomoct, ale z tohohle blogu cítím příjemnou pozitivitu a upřímnost. Takovou pohodovou atmosféru blogování s dobrými úmysly. Nepřipadá vám to tak? Dave je podle mě zářným příkladem blogera, který si dokázal poradit s nenásilným zakomponováním svého životního vyznání tak, aby to příliš nerušilo a aby to bylo spíš takovým celistvým tématem a nádechem blogu než nějakou propagací. Rýmy, kam se podíváš, usměvavá profilovka, příjemný světlý design, hravé menu, kde nelze než se pousmát, a chytlavé titulky, které musí přitáhnout každého nového návštěvníka - třeba jako Proč jsem vlastně křesťan nebo Co mi vadí na křesťanství. A navíc si z toho umí udělat i srandu, což si zaslouží bludišťáka navíc - čekali byste snad od křesťana, že povede fanfiction blog s názvem Rady zkušeného ďábla? Já tedy moc ne. A to se mi na Davovi líbí, že umí překvapit. Dál samozřejmě taky hraje podle klubových pravidel, píše rozumně se tvářící články - přiznám se, že nejde o moje gusto a vyloženě se tu asi nezačtu, přesto umím ocenit příjemný vzhled, čitelnost a vůbec vyznění, nerušené cizími obrázky a podobně. Vidím tedy i pár detailů k vytčení, či řekněme námětů na zamyšlení - například se mi moc nelíbí, jak mezi své obvyklé články tlačíš reklamu na svůj druhý blog. Je to vata a je to o ničem - takové novinky/informace/updaty je vhodnější sdělovat třeba prostřednictvím informačního boxu v menu, než je vypouštět jako nový článek. Ostatně člověk, kterého ten druhý blog zajímá, si ho najde v menu, a bude-li se mu zamlouvat, může ho sledovat Bloglovinem, není třeba mu ho připomínat na blogu tomto. Nějak si myslím, že to prostě do obsahu tohoto blogu nepatří a dávat to tam je trochu násilné a zbytečné. Články, kterými na nový ďábelský post upozorňuješ, nejsou samy o sobě články, spíš takové facebookové statusy. Taky mi nesedí změna velikosti písma u citací, celkově mi připadá, že na blogu je nějak moc velikostí, možná i různé fonty (těžko to poznat při tak velkých velikostních rozdílech) a je to trochu nesourodé. Taky že řádek s časem publikování článku začíná úplně odleva a není srovnaný s názvem a tělem článku je velmi rušivé. Nic z toho ovšem nemění nic na tom, že jde o poctivý blog poctivého snílka, který se mimo jiné rád účastní zdejšího dění a je o něm celkově slyšet. Z mnoha důvodů tedy rozhodně říkám ANO.
Maglaiz: Toto hodnocení bude těžce neobjektivní. Kdo pozná Davea na blogu - líbí se mu, kdo pozná Davea naživo - miluje ho. Patřím k lidem, kteří s Daveem zažívají občas velice zajímavé diskuze, v nichž rozhodně neřinčí biblické plamenné meče, nedští oheň pekelný a ani nepáchne síra. Ani kadidelnicí nedostanete po hlavě, natož pak křížem s posledním Židem, který posiloval. Pokud hledám pozitivní energii, neb je mi mizerně či venku prší všechno jiné než májový deštíček, jdu na Daveův blog (ale to mu neříkejte, zpychl by!). ÁNO.

2) Nika Caesaris - post-nubia-phoebus.blog.cz - ANO
M.: Vymakaný neokoukaný design, poctivé články (jako silný arachnofobik oceňuju, že v tom pavoučím jsou obrázky skryté pod perexem :D), tvořivo, teplo a příjemno. Jen škoda toho nánosu prachu, který se navršil na dávno neaktualizované rubriky i na profil autorky, jak v menu, tak v profilovém článku. Všechno by zasloužilo pořádně provětrat, osvěžit a minimálně přepsat tu 2014 na 2015, neb takhle to působí jako že tu někdo hodně usnul, což ve mně jako čtenáři vyvolává otázku "má to vůbec smysl číst?". Bloger, který sám práskne, že píše článek jen proto, "aby neměl volné dva měsíce v archivu", mi na tváři dvakrát nadšený výraz nevykouzlí, tam můžu jedině doporučit: když nemám čas psát, buď nepíšu, a nebo aspoň neupozorňuju na to, že poklesla kvantita článků. Ono to nikoho až tolik nezajímá, nikdo nesleduje pravidelnost, ale jakmile se začne v nových článcích příliš často objevovat cosi o neaktivitě, začne to prostě působit neaktivně, mrtvě a jako by to bylo psáno z nějaké nutnosti, což se prostě vždycky odrazí na kvalitě. Nicméně to je jen takový varovný prstík a vřelé přátelské upozornění. Jinak jsem zatím nenašla nic, co by bránilo členství, jen doufám, že se Nika brzy oklepe z dlouhé nemoci a propluje trablemi ve škole, aby se zase mohla s chutí vrátit k blogování a snad i účasti v dění na poli KS - protože vím, že když ten čas byl, tak se účastnila dost. ANO.
Maglaiz: Srdce skryté v papírové růži má sice pomalejší tep, ale stále tepe a vyhlíží to, že někdy okolo července by se mohlo opět nanovo roztlouct jako srdce Kocoura z Červeného trpaslíka. Takže já bych si na tu poutavou a boky cloumající rumbu počkala. ÁNO.

3) Niviat - niviat.blog.cz - NE
M.: Tady nám to v lednu umřelo. NE. Rozjet a pak se přihlásit znovu.
Maglaiz: Podle oficiálního facebookového profilu blogu Niviat se zdá, že asi Niviat bez jakéhokoliv rozloučení přesedlala z blogu na FOBIAZINE. Takže asi se budeme muset rozloučit. NE. I tak má Niviat měsíc čas se obhájit.

4) Telenta - telenta.blog.cz - nově oculi.blog.cz ANO
M.: Sypu nám popel na hlavu! Telenta nám už v březnu poslala oznámení o změně adresy, žel UChu se nám ztratilo v tlačenici, a tak na to dochází řada až teď. Ale jsme rádi, už jsme mysleli, že jsme přišli o kvalitního blogera :) K věci - nové začátky já ráda, to je nějaká voda na fénixí mlýn! Nový blog je jednoduše pěkný a pěkně jednoduchý, vidím tam kvalitní obsah, vlastní tvorbu, občasný gif má zdroj, je to aktivní a čitelné. Já jsem všemi deseti pro! ANO.
Maglaiz: Na nové adrese funguje Telenta tak, jak ji známe. Nenašla jsem nic, co by se dalo vytknout, proto není divu, že mé hodnocení bude ANO.

5) Veruce - blog.veruce.cz - ANO
M.: Tohle mi připadá jako kvalitní, povětšinou autorský a dostatečně aktivní blog, který tu má své místo, a přezdívku autorky tu vídám celkem často (pokud nejde o jinou V. :)), takže jsem nakloněna pokračování členství. Trochu mi tam jen vadí anglické "no comments" a "read more", nechápu tu potřebu - zahraniční čtenáři ho asi moc nenavštíví, když si tam beztak kromě těchto popisků nic jiného nepřečtou. A pak se pozastavím nad pár obrázky, které asi nebudou tak úplně z vlastní tykve. Většinou jde ale o malé avatary, u nichž se dá předpokládat, že pochází z veřejných free zdrojů, neb nejde vyloženě o umělecká díla - a že jsou jen maličké a mají sjednocený koncept, nepůsobí to rušivě, články to příjemně dokresluje a to hlavní je tam pořád text, což oceňuji a myslím, že díky tomu je možno tady pro tentokrát přivřít oko. Nicméně by bylo fajn, kdyby pro příště V. ty zdroje uváděla i u těch avatarů (nebo pokud jde o jeden společný, nechť je třeba v zápatí), protože cizí tvorba je cizí tvorba. Ale že je toho tak maličko a neukrajuje to těm autorským textům na výraznosti, řeknu ANO.
Maglaiz: Mezi V. mám tak trochu guláš a nejsem si zcela jistá, která V. v které rubrice je aktivní, ale každopádně tato V. je akční blogerka s velice zajímavými články. Už jste se někdy zamýšleli nad tím, který slovanský jazyk má nejdelší slovo? Nu, poslední článek od V. vám v tom udělá rozhodně jasno. Já jsem pro ÁNO.

A to je pro dnes všechno!

3 komentáře:

  1. Děkuji za okomentování a jen bych ráda dodala, že valná většina avatarů je vytvořena mou rukou z mých fotek
    Zdroje chybí jen u obrázků u starších článků, kde jsem na to ještě nedbala, žel si však nepamatuju, odkud jsou.
    A popisky už jsem opravila, byla jsem jen líná, mám to trochu složitější než vy z blog.cz  

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Díky moc za reakci a za ty avatary se tedy omlouvám, to je super vědět :) Starší tvorbu v tomhle směru zase až tak moc neřešíme, každý má svoje hříšky blogového mládí a pokud toho není moc a není to moc na očích, tak je to v pohodě.Popisky super, dík za tak rychlou reakci :) Ještě tedy ve vyhledávání to hlásí search, ale upřímně řečeno, s tím bojuju taky a nevím, jak to předělat. Taky nejsem na blog.cz a do kódů těchhle widgetů neumím lézt.

    OdpovědětVymazat
  3. Mimochodem, sleduji dění okolo, ale prostě mám svou hlavu.

    OdpovědětVymazat