11. května 2015

Téma týdne 14 - Zrcadla

Kdo se minule zapojil?


Zdravím, Snílci,
slunce svítí, ptáci zpívají a nový týden začal. Vím, že je teď Téma týdne trochu sporadické, doufám, že se to zlepší, protože jak jsem koukala do minulého článku, zájem Snílků o témata stále trvá.

Nuže, abychom ten týden nějak pěkně začali, napadlo mě pro vás téma - Zrcadla.

Zrcadla samotná jsou trochu mystická. Stačí se podívat na internet a najdete nejméně desítky interpretací. Jsou to brány do jiné dimenze? Jsou to okna do naší duše? Nebo jen pomůcka ke komunikaci se svým vyšším já? Samozřejmě, existují i mnohem znepokojivější odkazy - přes proudní negativní energie skrz lesklou plochu, nebo sloužící jako vstup duším z onoho světa.

Záleží jen na vás, jak téma pojmete. Můžete básnit, psát úvahy, povídky, nebo drabble. Cokoliv. Z vašeho pohledu mohou být zrcadla neutrální, příznivá, nebo nebezpečná. Jak je vidíte vy?

Také by mě zajímalo, Snílci. Jak vám vyhovuje čas na témata? Je týden málo, nebo akorát? Proto jak tak koukám, když na to máte dva nebo tři týdny, vždy se sejde víc příspěvků. Co myslíte? Téma po týdnu, nebo po dvou? Budu ráda, když mi dáte vědět.


A teď přejdeme k ukázkám z minulého tématu. Šešlo se jich úctyhodný počet, za což děkuji.


I z dáli vidím lesk jejich očí
Až se se mnou svět protočí
Proto lehce zvedu kuši
Pro kterou vypustili duši

A pomalu k nim kráčím šerem
Které se šíří podvečerem
Nebudou veřit, budou mi závidět
Že právě já je poslala na onen svět


Mladý učenec a čerstvý misionář se opatrně posunul tak, aby mu pod nohama nezapraskala jediná větvička. Našel si pohodlnější polohu a z úkrytu mezi křovisky a balvany sledoval děsivé dění před sebou. Na to, co měl zažít, jej však nemohly připravit ani měsíce, během nichž mu starší bratři z jeho řádu předávali zkušenosti a vědomosti.

Odhadem čtyři desítky lidí stály ve dvou kruzích okolo dřevěné modly vysoké tak, že ani na ramenou dvou dalších mužů pod sebou by na její temeno nedohlédl, ba ani nedosáhl. Viděl ji jen z boku, kde měla vysekané dlouhé vlasy a na hlavě zřetelnou přilbu. Rozeznal i loket paže, avšak skryto mu zůstalo, co drží v ruce. Dole u její paty stál starý muž, který čekal, až jeho dva pomocníci obejdou přítomné se zapálenými bylinami. Zejména intenzivním vůně šalvěje doputovala až k jeho skrýši. Ti sami mladí muži předtím s bubnem a chřestidlem třikrát obešli kruh zvenčí a napůl provolávali, napůl prozpěvovali slávu nějakému jemu neznámému božstvu, jehož jméno ani nedokázal zachytit. Ostatně tak daleko na severovýchod se dostal omylem a místnímu jazyku téměř nerozuměl.


Když má básník rýmu,
dobře se mu rýmuje.
Rýma součást týmu -
rýmy k sobě spojuje.

Když básník dělá hepčí,
rýmy jsou pak lepčí!
Když básník dělá hepčí,
hebké je pak hebčí!


Ležím si tu bez dechu,
asi si brzy schrupnu,
slunce na hlavu pálí,
mozek se mi smaží,
ještě přidat vajíčka,
na světě je omeletka.



Bez dechu a slepou
i vítr mě nechal být
v těle na kusy
s duší nahou
a vrabcem v hrsti
co asi tam chcíp



7 komentářů:

  1. Mně by možná spíš vyhovovalo téma měsíce. Ale nějaké fakt zajímavé, filozofické, existenciální, námětové na článek.Nemuselo by ostatně vyloženě nahradit TT, mohlo by to být navíc k TT :)

    OdpovědětVymazat
  2. To zní, jako dobrý nápad zavedla bych druhou rubriku k TT, jako speciální Téma měsíce, které by bylo opravdu na nějaké hodně zajímavé téma a poté by mohli ostatní třeba hlasovat, který příspěvek byl opravdu nejoriginálnější a sbírali by se za to bonusové body, nebo tak něco :) Ještě mě ted napadlo, bylo by ještě zajímavější, třeba, kdybychom mohli skrytě hlasovat, jaké to téma speciální bude :) byly by jen číslice třeba 1,2,3,4 a pod každým skryté téma a na konci by vyhrálo to, které má nejvíc hlasů, bylo by to vtipné a tajemné :)

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím s holkama, téma měsíce by bylo fajn, včetně toho hlasování o nej příspěvek a tak... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za zajímavé připomínky, určitě to ještě promyslím
    Téma tu nechám ještě týden, třeba někoho přece jen zaujme

    OdpovědětVymazat
  5. Představu jsem měla poněkud jinou, ale nakonec z toho něco vylezlo http://blog.veruce.cz/v/povidky/zrcadla/

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že Téma týdne je prostě téma týdne - každý týden jiné. Ale je pravda, že mnohem větší šance na příspěvky by podle mě byla, kdyby bylo každé témě otevřeno třeba 2 týdny. Téma měsíce je zajímavý nápad, mohlo by být složitější a inspirovat k úvahám a jiným názorovým či filozofickým článkům. Jo, proč ne. Třeba ve stylu úvahy nad otázkami, citáty apod. Ale téma týdne s jednoduchým zadáním byhc rozhodně nechala, ať už týdenní nebo čtrnáctidenní.

    OdpovědětVymazat