31. května 2015

Iluze pro Habsburky

Řev je horší než boj.


Mračna se převalila přes Aberratio a řev mnoha statečných mužů zanikl v obludném pekelném rámusu bouře všech bouří. Kapitán se zhluboka nadechl. Věděl, že to nejhorší teprve přijde.
"Tři hodiny - pravobok - záď!" zaječel Hernajs stojící na sudu a zatáhl za provázek, na jehož konci se skvělo pravé zápěstí Ole Jmazala, který hbitě opustil své místo u harpunovrhu.
Záblesk z křesadla. Trocha syčení, jiskření a ... Prásk - žvumm! Z malé houfnice vystřelilo několik kulatých, kovových závaží připevněných na konci tuze jemné zlatavé sítě a zamířily si to rovnou do nejtemnější změti oblaků. Pár záškubů lana a se švihnutím síť spadla pod dno lodi. Koráb se řítil vpřed a vlekl za sebou první úlovek.
"Tož kurňa! To je macek!" zaburácel Ole, kopnul do síťohozu, z něhož rázem vypadla klika. Zatáhl. Háček přímo u hlavně houfnice podebral třesoucí se lano a stáhl je k patě síťohozu. Cvak.
"Voláme VÝLOV, Mazal!"
"Jmazal!" opravil nevrle nadřízeného trpaslík a zakřičel. "Výlov!"
Muži u navijáku se dali do pohybu a síť se pomalu za neustálého hekání přibližovala k trupu lodi.

Zdravíčko!
Týden se nám skoulel a zítra už nám dá jen pusu na rozloučenou. Co byl váš nejlepší zážitek tohoto týdne? Tento víkend máme (doufám, že většina ano) ve znamení Jana Husa. Sledujete? Jaký máte názor na filmové zpracování tohoto fenoménu? A co starý Vávrův film?

Autor: wraithdt
Autor: neznámý; zdroj již neexistuje
Minule jste hádali, kdo byla ona upíří šlechtična a ve kterém městě se vyskytovala. Jednalo se o Eleonoru Amálii ze Schwarzenberka a Český Krumlov. Bod navíc připisuji Dragilii za všímavost - Eleonora Schwarzenberská v době, kdy mělo dojít k podivným událostem, na Českém Krumlově nebyla.

Dnes bych byla ráda, abyste se zamysleli nad tím, co pro vás znamená Jan Hus. Za článek či úvahu v komentáři daruji nejvyšší počet bludišťáků - rovných 10!
Nechám na vás, co stvoříte. Zavzpomínejte si na první setkání s tímto jménem. Inspirujte se projektem ČT a rappery a složte písňový text. Báseň, povídka... máte volnou ruku.



Výzva všem:

Pokud máte nějaký návrh, připomínku, jste s něčím nespokojeni nebo spokojeni ohledně Imaginaria či Klubu Snílků, prosím, dejte nám to vědět buď zde v komentářích, na facebookové stránce, nebo na klubový e-mail. Předem děkujeme za všechny podněty a upozornění. Jsme také jenom lidé a chybujeme.



V ÚVAHU BEREME I ÚVAHY!


Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického, básnického či úvahového charakteru, uctivě prosím, račte vkládati do:


Hoj ahoj!
Vaše tetka Maglaiz

3 komentáře:

  1. Tak tady mám asi smolíka. Samozřejmě, že na dění okolo Husa nějaký názor (nejspíš) mám, ale že by pro mě osobně něco znamenal, to asi úplně ne (ano, kamenujte mě, jsem barbar...)

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Nemyslím si, že bys byla barbar. Jan Hus pro tebe může znamenat i pouhou frázi ze školy. Je to na tobě. Jen by mne osobně zajímalo, zda onen film byl co k čemu, nebo jestli už není třeba Jana z Husince připomínat.

    OdpovědětVymazat