10. dubna 2015

Vzducholoď čtyřicátá

...vyplouvá prázdná...

Milí snílci,

i takové dny holt občas nastanou. Do dnešního data se nám přihlásili dva noví adepti na přijetí do Klubu, a aby nečekali příliš dlouho, rozhodly jsme se je s děvčaty proklepnout hezky na čas, ač je jich tak málo.

Bohužel skrytou perlu jsme nenašly, i kdybychom se rozkrájely, tentokrát se prostě nepoštěstilo. Zájmu o vstup do Klubu si samozřejmě vážíme, poznávat nové snílky a zajímavé blogery nás nesmírně baví, ale každý klub má svá pravidla, jinak by to nemohl být klub, a když se holt někdo někam hlásí, aniž by si ta pravidla vůbec přečetl, natožpak je ctil, pak není moc o čem.

A tak dnes bohužel jen s díky odmítáme a poskytujeme zpětnou vazbu, aby se nepřijatí adepti měli čeho chytit a ostatní čím inspirovat. V tomhle se totiž rádi odlišujeme. My neříkáme NE jen tak bez udání důvodu. Jsme a vždycky budeme transparentní a neváháme nad vložením energie do každého adepta, protože věříme ve zpětnou vazbu jako hnací stroj osobního i blogerského vývoje.

Toužíte se k nám přihlásit nebo jen slyšet pár názorů na to, jak na tom se svým blogem jste? Jsme tu pro vás každý měsíc. A těšíme se na nové přírůstky, snad zase příště.

Za Klub Snílků M. Phoenix, Maglaiz a Dragilia


1) Bobouš - bobousuv.blog.cz - NE
Nejspíš asi nebudu už tak zasněný střívko jako dřív, ale jednou za čas ze mě vyleze něco jinčího než jen deníčkové zápisky. Ono se třeba kolikrát docela ponořím do mozku, ale nechce se mi to moc psát - nestíhala bych to, ale jak poslední dobou ráda říkám, zkusit se má všechno. :) Třeba je tohle zas jen můj další naivní pokus... o nevímco.

M.: Abych řekla pravdu, ráda se seznamuji s novými blogery - a ráda čtu jejich profily a okoukávám jejich profilovky. Ovšem nacpat si ten profilový text hned pod záhlaví, to je pro mě vcelku novinka a osobně mi to není moc příjemné, už proto, že to ze záhlaví dělá docela flák, že to obrázkové ten velký blok textu úplně přeřval a že na to budu muset koukat pokaždé, když na blog přijdu, ať chci nebo nechci. Ale nenaděláš nic. Navigace je přehledná a v pohodě - celkem se mi líbí vidět, kolik článků je v které rubrice, abych věděla, kde to nejvíc žije. Ten vzkaz pro nepříliš inteligentní komentátory mě ale nijak nezaujal, spíš mi dost pokazil první dojem. Ten svízel chápu, nenechte se mýlit, a taky mě to vždycky štvalo. Ale místo ve sloupku je poměrně cenná věc. Tam nahrabáváš ten první dojem, tam chceš zapůsobit. Tam chceš ze sebe dát to nejzajímavější a zaujmout. Místo toho se jako první věc dozvím, že tě něco žere, a to ještě taková celkem triviální věc jako internetoví trollové a pitomečci, co neumí správně komentovat. Rozuměj, nevzbudí to ve mně dojem, že se na svém blogu budeš zabývat inteligentními věcmi, spíš jako že trávíš moc času na blogových diskusích a zbytečně se rozčiluješ nad hlupáky, které nepřeučíš. Po zabrousení do tvých článků jsem si pak ten dojem bohužel moc neopravila. Tvůj blog vypadá, že ho píšeš vyloženě pro sebe, a jako byses neuměla nebo nechtěla podívat na věc z druhé strany - co baví čtenáře. Poesie je taková všednodenní, pro mě ne moc poetická. A jedinou zajímavější myšlenku jsem našla v článku Čistička na prachy. To je mi jaksi málo. Docela jsem zapomněla, že i takhle se dřív psalo - nesourodé, vyloženě deníčkové zápisky, které se ani moc nesnaží být čtivé a zajímavé, což by nevadilo, kdyby nešlo o veřejný blog, a navíc o blog, který se snaží přihlásit do blogerského klubu. Říkáš, že jde o pokus o nevíšco... mně by to celkem taky zajímalo, o co ti šlo. Střílíš jen tak naslepo, aniž bys věděla, jak to dopadne, nebo máš plán? Baví tě Klub Snílků, chceš se zapojovat do jeho rubrik a proto se hlásíš? Nebo jen toužíš po štemplu, po nějakém potvrzení čehosi, jako že tvůj blog je zajímavý? Promiň, nesnažím se být zlá a proti tvému blogu nic a priori nemám. Ale nezaujal mě a nevím, čím by mohl být pro náš Klub zajímavý. Říkám NE.

Dragilia: První dojem z blogu mi trochu kazil neforemný blok textu pod nadpisem. Je toho hodně. Narozdíl od samotných článků tu navíc vůbec nepoužíváš grafické odlišení (třeba tučný text), takže to splývá. Tak moc, až jsem se přistihla, že se mi to ani příliš nechce číst. Není to u představení škoda?
Ze samotných článků mám pak dojem, že zbytečně mrháš zajímavými náměty ve prospěch prostých výčtů co-se-tehdy-stalo. Ne, že by vyloženě deníčkové zápisky byly na škodu, ale... Kolik řeknou cizímu člověku, který Tě nezná - třeba mně? I v deníčcích se navíc lze zaměřit na určitou významnou situaci, místo vypisování všeho. Byla jsi na airsoftu? Skvělé! Na zabijačce? Zajímavé. O to víc mě mrzí, že se o akcích, pro mě nedostupných, dozvím jen díky zmínce v jednom odstavci. Nezasloužily by si víc? Třeba mě by dramatický popis airsoftové přestřelky zaujal spíš než pouhá rekapitulace minulých týdnů.
Do podobné situace mě dostala i povídka "Tohle je válka". Začátek vypadal slibně, ale ve chvíli kdy se to začalo rozjíždět přišel střih a závěr. Proč?
Proto mohu jen souhlasit s M., že tenhle blog je veden spíš jako záznam pro Tebe, než pro čtenáře. Ale teď je otázkou, co pro Tebe bude příjemnější - přizpůsobit texty pro návštěvníky a vstoupit do klubu, nebo raději uchovat věci tak jak jsou, i kdyby by to možná znamenalo, že bys do klubu nepatřila? ANKETA

Maglaiz: Nu... jak bych to... Bobouši, Bobouši, co tě to pokouší? Za tvé texty, měla bych dostat vexty. Sladké na nervy pomáhá, našla jsem blogu vraha. Text v záhlaví je první stržený bod z prvního dojmu, výlevy o komentářích ubírají další body. Deníčkových blogů je v blogosvětě milion a ty jsi miliontá první - v čem jsi tolik jiná, že bys mohla být považována za Snílka? Ano, některá vyprávění působí těžce surrealistickým dojmem, ovšem těch je málo. Výčty, výčty a další výčty událostí. Hatláma, paprťála a žbrluch - akorát tobě na konci procesu nevypadla slivovice. Blog na mne působí, že si vůbec nevíš rady s tím prostorem, který ti byl dán. Souhlasím, že zkusit se má všechno, ale já osobně nemusím mít všechny dobroty světa. NE.

2) Izumi - mayuu-izumi.blog.cz - NE
Zdravím!^^ No, abych rovnou přešla k věci^^ Vždycky jsem milovala fantasy a taky milovat budu. Mám velmi rozlehlou fantazii, což vede k tomu že často vůbec nic nevnímám xD Ráda píšu povídky a kreslím obrázky. Moc nezapadám mezi normální lidi, jelikož oni nerozumí mně a já nerozumím jim, takže mezi nimi působím tak trochu introvertně, ale ve správné společnosti se umím uvolnit a užívat si to :-) :-) Hezký den ^w^

M.: Asi mám dneska špatný den. Nebo naopak dobrý, protože se nemýlím ve svých prvních dojmech - nejsem si jistá. Úplně první dojem byl celkem ok - picmonkey posloužilo hvězdným obrázkem, který je i můj oblíbený. Layout je minimalistický, příjemný, navigace celkem jasná. Až na to, že jako odkaz na hlavní stránku neslouží záhlaví, ale "Home", až sem jsem došla celkem bez zádrhelu. Ale pak už se to vezlo. V povídkových příbězích ti chybí zdroje obrázků, které jsi použila pro avatary - třeba tady - zarovnání dlouhého souvislého textu na střed považuji mírně řečeno za nešťastné, a taky blogu moc nesluší, když nejsou tak dlouhé články skryty pod Celý článek, ztěžuje mi to pohyb po blogu a musím hrozně moc rolovat. Tvá znalost gramatiky je silně žalostná. Kdo dovede napsat "tryčka", "osumnáctiletá" nebo "oboum", u toho si prostě nedovedu představit, na jakou školu to proboha chodí a co že ho tam naučili, když čeština to určitě nebyla. Zvlášť považuješ-li se za povídkového blogera, psát správně česky musí být naprostý základ - když to nezvládáš sama, nech si pomoct Wordem, ale jak můžeš tak chybové články vypouštět do světa? A používat v povídkách výrazivo jako "nasrat" nebo "rozmrdla po stěně", no to je taky celkem síla. A jakmile doroluju na konec stránky, čeká mě záplava blikátek, u nichž se dá ale ocenit aspoň to, že jsou až dole, a hned nato naprosto půvabné zakončení textem (záměrně ho needituju): "Hosting: blog.cz // Design: by me // Nekopírujte aurské práce bez uvedení zdorje". Tak nevím, co ti k tomu mám říct. Že máš hosting blog.cz, to vidí všichni z tvé adresy, děkujeme za blbuvzdorné upozornění. Že by byl design "by you", to bych se možná trochu hádala. Nebo snad jsi autorem té hvězdné fotografie nebe? No, to asi nejsi, že, jejím majitelem je Picmonkey. A to další, no k tomu už vůbec - korektura, neboli alespoň si po sobě něco přečíst, zde totálně chybí, a ještě si troufáš hlásat o nekopírování bez uvedení zdroje, když sama se téhož hříchu dopouštíš snad u všech obrázků. To mi, nezlob se, přijde prostě dost přidrzlé. Je mi líto, ale vážně, vážně NE.

Dragilia: Začnu kriticky. Zarovnáním odstavců na střed totiž svým čtenářům skutečně četbu neulehčuješ. Stejně tak neřízením se pravidlem "nová přímá řeč = nový řádek". Poměrně napínavou část příběhu jsi navíc schopna přerušit poznámkou, která upozorňuje na fakt, který lze snadno vyvodit z předchozího textu. Proč?
Navíc mi přijde, že vulgarizmy je spíš devalvuješ, než využíváš. Ano, v literatuře mohou mít své opodstatnění - například k odlišení zločince z ulice od ostatních. Jaký ale mají smysl, pokud jimi mluví bohové ("ti zlí") i jejich protivníci?
Také některé Tvé formulace mi přijdou více než nešťastné. Třeba věty "je poslední žijící příslušník rasy, do které patří" nebo "z jedné jizvy kape krev" v mých očích trochu postrádají smysl. Jizva a rána přeci nejsou totéž, ne?
Abych jenom nehanila, musím přiznat, že vzdušný vzhled tvému blogu vyloženě sluší. A v té části Firefall, kterou jsem četla, cítím poměrně zajímavé zpracování motivu autor a jeho dílo (přestože mi uniká důvod k anglickému názvu u česky psaného příběhu). Takže po vychytání pravopisu by to skutečně mohlo stát za to.
O to více mě mrzí, že jsi pravděpodobně ani nedočetla článek o zlobišárnách, které se nepromíjejí. Jak jinak vysvětlit absenci zdroje právě u ikonky Firefall? Vytvoření kruhového výřezu z tebe autorku nedělá a jako muž z Austrálie vystupující pod přezdívkou dj1001 mi taky nepřijdeš. Takže ať chci, nebo ne, přehlížení pravidel předkládaných už v úvodu je tak velká kaňka, že tě s klidným svědomým vpustit nemohu. Co takhle se dát do vychytávání šotků a zkusit to kdyžtak příště? Zatím ale NE.

Maglaiz: Milá Mayuu, zlobišárny, jsme řekli, se nepromíjí. Máš je v přihlašovacím článku dané jako odkaz S TÁÁÁÁÁKHLE OBROVSKÝM PÍSMEM. Zkrátka zarovnání na střed NE, nad jazykovou úrovní by se ještě dalo přimhouřit oči a dát ti pořádně vyprášit kožich až v Repetitiu, ale porušovat autorský zákon je trestuhodné a neodpustitelné. K tomu tvůj blog je příliš mladý a má dost málo uveřejněných článků. Přijď, až se polepšíš a budeš mít blog více zaplněný. NE.

A t... t... to je vše přátelé.

3 komentáře:

  1. Holky, díky aspoň za váš čas a zhodnocení. :)Uhodly jste, že blog si píšu prostě hlavně pro sebe, takový můj svět vzpomínek, to se týká i toho prvního dojmu a celkového působení blogu. Nestojí mi za to, to měnit kvůli klubu, raději si dál budu žít své a tady nechám prostor těm zajímavějším.Ale díky. :)

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Je dobře, že to bereš takhle. Přeji  mnoho štěstí s blogem i mimo něj.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Milerádo se stalo. Chápu ten postoj a pokud tě to takhle baví a pomáhá ti to, tak samozřejmě pokračuj a nenech si do toho kecat ;)

    OdpovědětVymazat