25. dubna 2015

Iluze pro Jiřího

Do zahrad skrýt se i nalézt.



Imaginarius ztěžka polkl. Ten knedlík v krku ne a ne spadnout do žaludku. Díval se do tváří místy rozhořčených či vyděšených mužů. Věchýtkův smích tentokrát kapitána po duši nehladil. Naopak. Zařezával se čím dál hlouběji do jeho vnitřností a rval je na kusy a ty kusy na kousky a ty kousky na kousíčky a ty kousíčky na kousílínky a ty kousílínky na prach. Kapitán zakašlal. Nemoc ještě nebyla úplně poražena. Proč zrovna teď se hlásíš o slovo?! Pomyslel si kapitán.
"Chlapi," zahalasil. "Přestaňte bláznit a do práce. Nemáme na vybranou! U sta hromů, seberte se!"
PRÁSK! Nebe pročísl fialový blesk. DUMMM. Dozněl hrom.
"Kapitáne!" zvolal plavčík s ukazováky zarytými hluboko v žebrech svého Dalekozrakého. Nutno podotknout, že v této chvíli nebyl plavčíkův akt nikterak žádoucí, jelikož jeho ruce ve zděšení vystřelily vpřed a zcela neúmyslně a omylem si nalezly cestu právě k receptorům stimulujícím vědomí Dalekozrakého ve zlatě vyšívaném kabátci. Jaké štěstí se asi muselo kol těchto nešťastných rukou zrovna ochomýtat, že jim nakukalo nedbat rozkazů a konat?
Dalekozraký Cyprián, toho jména již třetí, vykulil oči a zastřeným hlasem zkušeného věštce hovořil: "Písek se sype, již je ho čtvrt, hrůza se hýbe, spěchej nebo prd."
Všichni zírali na Cypriána, jen Věchýtek se pokoušel přejít celou palubu za pomoci přemetů. První se ze šoku probudil kapitán, nadechl se a spustil: "Tak co tady stojíte, chlapi?! Rychle sítě! Harpuny! Probuďte ostatní! Kdo nemá co dělat - k veslům! Věchýtku, ty taky!"
ANO, KAPITÁNE! Zaburácela loď.

Helas!
Jak tak koukám už je to podruhé, co jsem se tak nějak více rozepsala o Imaginariovi. Tak co, Snílci, tušíte, co budou hvězdoplavci lovit? Jen se neostýchejte odpovědět. Není hloupé odpovědi.


Sebráno z: Pixie Winks


Původně sebráno z: Very cool photo blog

Jako obvykle přišel i dnes čas na regulérní sběr bludišťáků. Ničeho se nebojte a své klávesnice nažhavte. Nu, minule žádná odpověď. Vysvětluji si to dvěma způsoby: buď o Rudolfovi II. víte všechno, nebo vám ten úkol přišel pod vaši úroveň.


Máme dnes svatého Jiřího. A já mám pár otázek k tomuto svatému. 1) Jakou spojitost má sv. Jiří a Pražský hrad? 2) Co spojuje sv. Jiřího, Jaroslava Foglara a Roberta Baden-Powella? Odměnou vám budiž dva exempláře bludišťáků.




Ačkoliv mám tušení, že již vaše ouška tuto píseň na Imaginariovi zaregistrovala, jsem toho názoru, že podobné písně se neomrzí.


Výzva všem:

Pokud máte nějaký návrh, připomínku, jste s něčím nespokojeni nebo spokojeni ohledně Imaginaria či Klubu Snílků, prosím, dejte nám to vědět buď zde v komentářích, na facebookové stránce, nebo na klubový e-mail. Předem děkujeme za všechny podněty a upozornění. Jsme také jenom lidé a chybujeme.



V ÚVAHU BEREME I ÚVAHY!


Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického, básnického či úvahového charakteru, uctivě prosím, račte vkládati do:


Hoj ahoj!
Vaše tetka Maglaiz

8 komentářů:

  1. Tentokrát se mi hon na bludišťáky přímo trefil do vkusu. 1) Na Pražském hradě je bazilika sv. Jiří. Kostel úctiohodného stáří, který slouží jako místo posledního odpočinku mnoha Přemyslovců. Kolem něj posléze vznikl i klášter.2) Sv. Jiří byl pro svůj boj s drakem-zlem vybrán jako patron skautů. Skautské hnutí bylo založeno právě Robertem Baden-Powellem a Jaroslava Foglara lze považovat za jendoho z "nehprofláknutějších" skautskéch autorů, neboť mnoho jeho hnih se věnuje právě Pražské Dvojce - chlapeckému oddílu, který vedl pod přezdívkou Jestřáb.

    OdpovědětVymazat
  2. Mohli by lovit noční můry! I když nevím, k čemu by jim byly. No a nebo vesmírnou velrybu, ať žije Doctor.

    OdpovědětVymazat
  3. Brondzová jezdecká socha Sv. Jiřího je na třetímnádvoří na Pražském hradě od roku 1373 :) druhý úkol ještě hledám :O

    OdpovědětVymazat
  4. Tak i druhý úkol se mi podařilo snad úspěšně odtajnit :) Tyto osobnosti mají společnou jedinou věc a to skaut :) Sv. Jiří je patron skautů,Foglar nejznámější spisovatel o skautu např. rychlý šípy a Powell zakladatel skautu v Anglii :)

    OdpovědětVymazat
  5. 1)Pražský hrad - na jednom z nádvoří je socha Sv. Jiří bojujícího s drakem.
    2) Sv. Jiří je patronem skautů - Foglar byl skaut, psal o nich. Robert Baden-Powell je zakladatelem světového skautingu (cha, tohle jsem ani nemusela googlit, to jsou ta skautská léta ).

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že by mohli lovit inspiraci - do zásoby, té totiž není nikdy dost

    OdpovědětVymazat
  7. Tou skladbou jsi mi udělala opravdu velkou radost. Mám moc ráda Celtic Woman! Co se týče otázek...do lovu bludišťáků se sice obvykle nezapojuji, ale na skautskou otázku jsem nemohla neodpovědět. Tak tedy, na Pražském hradě se nachází bazilika, zasvěcená sv. Jiří, který je zároveňˇ patronem skautů. Jaroslav Foglar byl dlouholetým skautským vedoucím, spisovatelem a zakladatelem jednoho z nejstarších skautských oddílů u nás - slavné Dvojky. A Robert Baden-Powell byl zakladatelem světového skautského hnutí. Takže všechny tři spojuje skauting a já jsem nadšená, že jsi na svátek našeho patrona zvolila právě takovou otázku. Díky.

    OdpovědětVymazat
  8. 1) Na jednom nátvoří Pražského hradu je socha sv. Jiřího a pak je tam také bazilika sv. Jiří.  
    2) Všechny tři jména spojuje Skauting. Sv. Jiří je patron skautů, Robert Baden-Powell skautské hnutí založil a Jaroslav Foglar byl skaut.

    OdpovědětVymazat