7. března 2015

Iluze pro Tomáše

Kuřecí kung pao s bambusovými výhonky

[]

Necelá posádka zírá do černé hlubiny vzdušného korábu. Pojďme zírat s nimi.

Hou ha hou, pásli jel-e-ná!
Vzpomínáte si na Hurvínka a jeho lekci halekaček, při níž s Máničkou seděli na almarách? Nu, tak o tom dnešní Iluze nebude. Zklamání? A vy byste byli schopni něco napsat na Hurvínka? Jedna ruka nahoře? Víte co? Pokud mi v průběhu tohoto měsíce položíte na pomyslný kulatý stolek text s Hurvínkem, pak vám do tabulky k vašemu jménu připíši 10 bludišťáků, ať nežeru.

Dnešní Iluze mne napadla při pojídání instantní nudlové polévky a obávám se, že právě jsem prozradila pointu večera.


Autorka: Marizza

Na minulou otázku odpověděla nakonec pouze Tea, ale abyste nehořekovali, že jsem dala pozdě nápovědu, ještě si hádejte i tento týden. Ostatně tento fakt, že jsem uveřejnila pozdě nápovědu, způsobil i pozdější vydání dnešní Iluze.


Kdožpak by věděl a leccos pověděl o muži, jenž se o obsah měšce se zlodějem rozdělil, aby měli oba klidného spaní? Nabízím za tyto zprávy tolik lima, kolik stříbrných grošů onen muž každou sobotu dostával od svého pána a vládce. Zdalipak budeš znát jméno pána a vládce i čas, v němž se vyskytli? S rozvahou na to jdi a pátrej, ať neskončíš v pyt... neslavně.

Nápověda: Muž, jehož jméno hledáte jest královským šaškem, historickou osobou, a jeho jméno zní stejně jako jméno titěrného hošíka menšího než palec dospělého muže, jenž spal pod ochranou čaroděje Merlina a byl i ve službách Artušových.

Pokud ještě nesvítá, pak věz, že šašek ten...
údajně od Pálče pocházel.




Taktéž bych prosila DRAGILII, aby se mi ozvala na FB, případně e-mail, za účelem dořešení způsobu vyplacení první odměny.


Netuším, zda znáte film, z něhož tato melodie pochází, avšak dozajista znáte alespoň jednoho z herců, kteří v něm hrají. Slavný hongkongský kopálista Jackie Chan proslulý bláznivými bojovými scénami, mrštností a speciálním kung fu opilého mistra. Jeho styl opilé dámy je vskutku minimálně k pousmání. Vám zcela jistě musel utkvět v paměti. Jet Li asi méně a když už, tak spíše jako představitel zlosynů, krutých a bezcharakterních masochistů.


Výzva všem:

Pokud máte nějaký návrh, připomínku, jste s něčím nespokojeni nebo spokojeni ohledně Imaginaria či Klubu Snílků, prosím, dejte nám to vědět buď zde v komentářích, na facebookové stránce, nebo na klubový e-mail. Předem děkujeme za všechny podněty a upozornění. Jsme také jenom lidé a chybujeme.


V ÚVAHU BEREME I ÚVAHY!


Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického, básnického či úvahového charakteru, uctivě prosím, račte vkládati do:

Mějte se báječně a neroňte slzy nad rozlitým mlékem.


Hoj ahoj!
Vaše tetka Maglaiz

5 komentářů:

  1. To jsem ráda, že jsem to našla správně dalo mi to práce, pořád jsem si nebyla jistá, jestli jsem našla pravé jméno Jinak smím se zeptat kolik teda za to bylo bludišťáků? :) A nevím co se stalo, ale v tabulce mám u Lima 0 :O Přitom jsem tam měla 5, nebo 6, za příspěvky ve Sbírce   Děkuji za info, jak to teda je :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mělo by tedy snad jít o bratra Jana Palečka, šaška krále Jiřího z Poděbrad, který od něho dostával každou sobotu 15 bílých grošů. Byl moudrý a dobrý diplomat, rozdával peníze chudým a potřebným, a své diplomatické umění použil i na zloděje, který ho chtěl ve spánku v krčmě okrást. Paleček to vyřešit tak, že se o své peníze se zlodějem rozdělil.
    Byl velký jako ostatní lidé, ale pocházel z Pálče, proto se mi říkalo Jan Pálček nebo také Paleček.
    Jen jsem nenašla letopočty kdy žil. Jiří z Poděbrad byl králem od roku 1458 do své smrti 1471, takže někdy v té době tam byl i jeho šašek Jan Paleček, kterého si král bral i na porady se šlechtou.
    Tak snad jsem se trefila.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Odměnou bylo 15 limo. Jelikož za deset limo je 1 bludišťák, tak se ti těch dvacet limo přeneslo do dvou bludišťáků.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Jooo už chápu :) díky moc :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak s nápovědou je to jasné, až se člověk stydí, že na to nepřišel už předtím...
    Jedná se o Bratra Palečka (Jan Paleček), který sloužil na dvoře krále Jiřího z Poděbrad. S tou dobou to bude horší, tam nevím přesně - ovšem doba vlády krále Jiřího byla 1458-1471.

    OdpovědětVymazat