1. června 2023

Creatio - Tomáš Honz

Zdravím, milí snílci. Je první čtvrtek v měsíci, a proto se vracíme k sérii o současných českých malířích. Dnes je na řadě Tomáš Honz.

Tomáš Honz

Narozen 15. 6. 1989 v Praze

Je to Malíř, grafik a ilustrátor. Věnuje se zejména krajinomalbě.

Tomáš Honz vystudoval malbu na Akademii výtvarných umění v Praze. Absolvoval také půlroční stáž na Taipei University of Arts na Tchaj-wanu a na The Art Department v USA.

V minulosti se živil jako designér a ilustrátor ve filmovém průmyslu.

Dnes je známý pro schopnost skloubit tradiční malbu z konce 19. století se současnými tématy a moderními technologiemi. Jeho obrazy lze popsat jako citlivé a řemeslně dokonale namalované krajiny, často s tichou a tajemnou atmosférou. Své obrazy často maluje pod širým nebem, tváří v tvář motivu.

Patří mezi nejviditelnější mladé krajináře u nás. Tři hlavní vlivy v jeho současné tvorbě: první je malba druhé poloviny devatenáctého století (plenéry technikou alla prima). Druhým vlivem je čínská tušová malba a s ní spojená uvědomělá práce s médiem. Třetí je pak digitální malba. Autor, kromě tradičních maleb krajin, ilustruje i fantasy literaturu a vytváří designové prostředí pro počítačové hry.

 

Čerpala jsem:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tomáš_Honz

https://arl.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/arl-pnp/cs/detail-pnp_us_auth-0091177-Honz-Tomas-1989/?iset=1&qt=mg

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete také tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Modrá“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

Žádné komentáře:

Okomentovat