22. června 2023

Creatio - Malířské aktuality 26

Dobrý den, milí snílci. Je tady opět čtvrtý čtvrtek v měsíci a jsou tu opět malířské aktuality. Tentokrát s pořadovým číslem 26.

První výstava na Hradě za Petra Pavla. V letohrádku může veřejnost nově i na terasu

Pražský hrad otevřel první výstavu umění za éry prezidenta Petra Pavla. Koná se v Letohrádku královny Anny a do 31. října představuje obrazy současného umělce Jiřího Štourače. Veřejnosti je zároveň po letech zpřístupněna terasa v prvním patře Belvederu.

Obrazy umístil do dvou přízemních sálů letohrádku. Tomu prvnímu dominují motivy středomořské architektury, interiérů a zátiší. Ve druhé místnosti se nacházejí velkoformátová plátna s figurálními motivy.

V patře si návštěvníci též mohou prohlédnout dříve zakryté nástěnné malby z 19. století s historickými výjevy z českých dějin, které vytvořili žáci rakouského malíře Christiana Rubena z pražské Akademie výtvarných umění.

Více zde


Obrazy Zdeňka Buriana i archeologické nálezy přibližují dobu, kdy Brnem táhli mamuti

Jak žili pravěcí lidé nebo jak vypadala fauna doby ledové, přibližuje návštěvníkům opět výstava v brněnském Pavilonu Anthropos. Expozice Když Brnem táhli mamuti pravěký svět ukazuje na sedmi desítkách obrazů od malíře Zdeňka Buriana, který je znám především ilustracemi k příběhům z tohoto období. Doplňují je trojrozměrné exponáty a scény z pravěku i archeologické nálezy, které upřesňují Burianův pohled o současné poznatky.

Výstava potrvá s dílčími obměnami do konce příštího roku. Myslí i na návštěvníky s handicapem, některých exponátů se lze dotýkat a ústřední video výstavy je tlumočené do znakové řeči.

Více zde

 

Technologické struktury přesahující člověka. Výstava představuje autora Vetřelce

Více než 900 metrů čtverečních zabírá výstava prací švýcarského výtvarníka Hanse Rudolfa Gigera, kterou otevřela Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou. Ve zdejší zámecké jízdárně shromáždila přes stovku děl autora filmového monstra Vetřelec.

Přehlídka, kterou připravil kurátor Adam Hnojil, stála několik milionů korun. Zahrnuje kresby, obrazy i plastiky, potrvá do 19. listopadu. Na projektu Alšovy jihočeské galerie se podílelo autorovo švýcarské muzeum, umělcova žena Carmen Maria Giger, sběratel Marco Witzig a také český dokumentarista David N. Jahn, který s umělcem spolupracoval.

Více zde:

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete i vy tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz. Do předmětu vždy napište slovo "Creatio" Do emailu pak přidejte název svého díla. A když budete mít chuť, napište nám o něm pár řádků.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Pořád ještě je aktuální téma „Modrá“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat