25. května 2023

Creatio: Malířské aktuality 25

Dobrý den, milí snílci. Je tady opět čtvrtý čtvrtek v měsíci a dnes jsou tu opět malířské aktuality. Tentokrát s pořadovým číslem 25.


Zemřela malířka Jitka Svobodová
.

Ve věku 81 let zemřela v pondělí 15. května umělkyně, která se proslavila monumentálními kresbami obyčejných věcí – inspirovala se prostředím, kde pracovala po absolvování malířského ateliéru na pražské Akademii výtvarných umění jako restaurátorka. Zaujaly ji strohé tvary drátů, prken, kabelů, trubek...

Více zde: https://www.lidovky.cz/orientace/kultura/zemrela-malirka-jitka-svobodova-vychovala-radu-zaku-z-nichz-nekteri-vyrostli-ve-vyrazne-osobnosti.A230516_133417_ln_kultura_rkj#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ln_kultura&utm_content=main

 

Exotické ženy v tajemném světle, to jsou nové obrazy Markéty Kolářové

Žena v tajemném světle, která skrývá svou tvář za palmovým listem, třímá draka nebo zapaluje lampion. Malířka Markéta Kolářová za poslední rok střídala New York s Asií. Nyní vystavuje v Praze, čeká ji stáž v Miami a přehlídka v Manile.

Obrazy Markéty Kolářové jsou k vidění na výstavě Dračí ovoce v pražském Kampusu Hybernská, kde trojice absolventů Akademie výtvarných umění (Jan Heres, Laura Limbourg) představuje své zkušenosti z exotických krajin.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/kultura-exoticke-zeny-v-tajemnem-svetle-to-jsou-nove-obrazy-markety-kolarove-40432065

 

Muchova vnučka je připravena se soudně bránit proti umístění epopeje do podzemních prostor v Savarinu

Jarmila Mucha Plocková, vnučka malíře Alfonse Muchy, je připravena se soudně bránit proti umístění cyklu obrazů Slovanská epopej v připravovaném obchodním komplexu Savarin v centru Prahy. Řekla to v úterý na zahájení výstavy o možných umístěních slavných pláten v Galerii kritiků v pražském paláci Adria. O umístění epopeje v Savarinu jedná hlavní město s dalším malířovým dědicem Johnem Muchou, podle Muchy Plockové ji obě strany roky při jednáních ignorují.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-muchova-vnucka-je-pripravena-se-soudne-branit-proti-umisteni-epopeje-do-podzemnich-prostor-v-savarinu-40432446

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Modrá“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

 

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat