4. května 2023

Creatio - Dadaistická koláž (Jdoucí na jedno tě zdraví)

Zdravím, milí snílci. Před dvěma lety, když jsem zveřejnila článek o dadaismu, kdosi v komentářích navrhl, že bych mohla vytvořit nějako dadaistické dílo. Tak nějak jsem to tehdy úplně zazdila. Až dneska jsem se rozhodla, že něco pro vás zplodím. 

Nejdřív jsem si musela připomenout, jaká jsem nejčastější dadaistická témata. Vznikl těsně po první světové válce, která po sobe zanechala spoustu traumatizovaných lidí utápějících se ve zklamání a nihilizmu. Dadaistickým dílům vévodil zmatek, nelogičnost, jistá nahodilost, až nesmyslnost a úplná rezignace na estetično. Měla dokonce provokovat a urážet lidský vkus. Já myslím, že jsem splnila všechny tyto body.

A výklad díla by měl být vždy zcela závislý na divákovi. Takže bych se úmyslně zdržela jakéhokoliv vysvětlování mého výtvoru. Když Dada, tak Dada. :-) Vy sami si utvořte názor. Můžete klidně psát do komentářů, jak jste to pochopili. 


Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Zelená“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

S přáním hezkého zbytku týdne 

Raja Luthriela


1 komentář: