27. dubna 2023

Creatio - Malířské aktuality 24

Dobrý den, milí snílci. Je tady opět čtvrtý čtvrtek v měsíci a dnes jsou tu opět malířské aktuality. Tentokrát s pořadovým číslem 24.

Kresby Jitky Svobodové se dostávají za hranu viděných lešení, hrnků i plotů

Od poloviny šedesátých let, kdy Jitka Svobodová vstoupila na českou výtvarnou scénu, se systematicky věnuje prozkoumávání viděné reality. Její kresby vychází z předmětů každodenní potřeby a převádějí je v umělecká díla – pro diváky často zneklidňujícím způsobem. Co je „Za hranou viděného“, nahlíží retrospektiva, kterou výtvarnici připravila Galerii hlavního města Prahy (GHMP).

Výstava obsáhla tvorbu Jitky Svobodové od dob jejích studií Akademii výtvarného umění až po práce vytvořené v letošním roce. Retrospektiva její tvorby Za hranou viděného zůstane v galerii až do druhé poloviny srpna.

Více zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/3580018-kresby-jitky-svobodove-se-dostavaji-za-hranu-videnych-leseni-hrnku-i-plotu

 

Radostné poselství Květy Pacovské. Výstava dokazuje, že umělkyně umí okouzlit skoro každého diváka

Již při vernisáži akvarelů Milana Grygara v Galerii Zdeněk Sklenář se plánovala výstava, která měla na Grygara navazovat umělecky i lidsky. Záměr Zdeňka Sklenáře uspořádat vzápětí expozici také Grygarově manželce, významné malířce, sochařce a ilustrátorce Květě Pacovské, se zdál být originální.

Více zde: https://www.lidovky.cz/orientace/kultura/kveta-pacovska-galerie-zdenek-sklenar-vystava.A230419_100028_ln_kultura_ape#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ln_kultura&utm_content=main

 

Schiele Centrum slaví 30 let, vystavuje malby roztančených zvířat i nostalgie

Pestrobarevná zvířata inspirovaná mimo jiné šamany i klidná nostalgická zákoutí znázorňují obrazy, které nově vystavuje krumlovské Egon Schiele Art Centrum. Návštěvníci uvidí malby dnes již nežijícího Rakušana Janze Franze a současné pražské výtvarnice Ivany Lomové. Obě přehlídky potrvají do 31. prosince.

Více zde: https://magazin.aktualne.cz/kultura/umeni/schiele-centrum-slavi-30-let-franz-lomova/r~54aa9d02e0f511ed93abac1f6b220ee8/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Zelená“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

 

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat