6. dubna 2023

Creatio - Jirka Houska

Zdravím, milí snílci. Je první čtvrtek v měsíci, a proto se vracíme k sérii o současných českých malířích. Dnes je na řadě Jiří Houska.

Jiří Houska

(*1985, Praha)

Studoval na střední Výtvarné škole Václava Hollara a na Akademii výtvarných umění v Praze, v ateliéru prof. Zdeňka Berana, kde v roce 2012 diplomoval. Od roku 2013 zastoupen ve sbírkách Národní galerie v Praze. V roce 2015 vyšla jeho série maleb na téma tajemných zvířat, jako ilustrace v knize Stezkami záhadných zvířat, předního českého kryptozoologa Ing. Jaroslava Mareše.

Věnuje se primárně realistickému malířství, nejvíce portrétům, figurám a krajinomalbě. Mezi jeho náměty patří i výjevy z oblasti sci-fi a fantasie, inspirované mytologií i přírodními vědami, především to je paleontologie, paleoantropologie, evoluční biologie, kryptozoologie. Na ně navazují i kompozice s trpasličími bytostmi, často pojaté volným expresivním způsobem, které vůči realistické tvorbě představují určitý protipól.

V letech 2012 až 2021 se věnoval i pedagogické činnosti jako lektor ve výtvarných kurzech. Rovněž má vzdělávací kanál na Youtube, kde pořizuje videa o malířství i ostatních oborech, které ho inspirují.


Čerpala jsem: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jirka_Houska

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete také tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Žlutá“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

Žádné komentáře:

Okomentovat