26. ledna 2023

Creatio - Malířské aktuality 21

Dobrý den, milí snílci. Je tady opět čtvrtek a dnes jsou tu opět malířské aktuality. Tentokrát s pořadovým číslem 21.


Pawel Sobczak vystavuje svou terapii

V pražské Hidden Gallery odstartoval výstavní cyklus Close Enough, který představuje studenty a čerstvé absolventy uměleckých škol ze sousedních zemí. Jako první vystavuje polský umělec Pawel Sobczak, jenž k umění přistupuje jako k terapii.

Pawel Sobczak na svých dílech zobrazuje to, co ho trápí nebo s čím zápasí. Průvodcem obrazů je homme fatale – symbol osudového muže, kterého Pawel Sobczak zpodobňuje jak ve svých autoportrétech, tak v portrétech lidí ze svého okolí.

Více zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/3557574-pawel-sobczak-vystavuje-svou-terapii


Národní galerie zve na Mánesa, Brandla i akvarely

Na tiskové konferenci představila Národní galerie Praha výstavní projekty na sezonu 2023. Polská ředitelka Alicja Knastová v úvodu velmi dobrou češtinou akcentovala priority instituce, mimo jiné přípravu druhé etapy realizace depozitářů v pražských Jinonicích nebo edukační programy pro veřejnost.

Mezi hlavní akce letošního roku patří výstava Josef Mánes: člověk - umělec - legenda (od 31. března do 16. července). Druhým zásadním projektem bude výstava Petr Brandl: příběh bohéma (od 20. října 2023 do 11. února 2024) ve Valdštejnské jízdárně. A na akvarel, techniku na pomezí kresby a malby, se zaměří projekt Akvarel mezi Prahou a Vídní (22. září 2023 až 7. leden 2024) ve Veletržním paláci.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/kultura-narodni-galerie-zve-na-manesa-brandla-i-akvarely-40420270

 

Dávno ztracený obraz se objevil u Madonny. Francouzské město si jej chce půjčit

Na začátku 19. století nechal francouzský král Ludvík XVIII. zhotovit obraz Diana a Endymion. Před první světovou válkou zapůjčila galerie v Louvru dílo městu Amiens, odkud se ale ztratil. Nyní se ukázalo, že jej vlastní americká zpěvačka Madonna. A radnice v Amiens o něj má zájem.

Severofrancouzské Amiens se chce stát evropským hlavním městem kultury. I s pomocí obrazu, o kterém, s výjimkou odborníků, velká část veřejnosti nikdy neslyšela.

Více zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3559437-davno-ztraceny-obraz-se-objevil-u-madonny-francouzske-mesto-si-jej-chce-pujcit

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Červená“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

 

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat