5. ledna 2023

Creatio - malíř Jaroslav Róna

Zdravím, milí snílci. Je první čtvrtek v měsíci, a proto se vracíme k sérii o současných českých malířích. Dnes se seznámíme s Jaroslavem Rónou.

Jaroslav Róna

(*27. dubna 1957, Praha)

 Je to český sochař a malíř, keramik, umělecký sklář, grafik, scénograf, literát a amatérský herec.

Vyrůstal v sedmdesátých letech. Když ho nepřijali na výtvarnou školu, odešel jako patnáctiletý do učňovského střediska v Hlinsku, kde se vyučil kožešníkem. Tam se také začal zajímat o dráhu výtvarného umělce, maloval první obrazy a poté v osmnácti letech, byl přijat na Střední výtvarnou školu na Hollarově náměstí v Praze. Od té doby se nezabýval ničím jiným než výtvarným uměním, literaturou a filmy. Velmi se inspiroval dílem takových umělců, jako byli Edvard Munch, Oskar Kokoschka, Max Beckmann, Egon Schiele, Pablo Picasso

Po úspěšném absolvování střední školy byl přijat na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, obor Sklářské výtvarnictví.

V roce 1984 ukončil VŠUP diplomovou prací Velký a malý pes, dvojicí rozměrných skleněných zvířecích skulptur v kovové konstrukci (nyní ve sbírce Národní galerie a Galerie hlavního města Prahy).

Spolu s přítelem Tomášem Vorlemnapsal divadelní hru „Malý nezbeda“. Hru nakonec i sám režíroval a několik let byla uváděna v Branickém divadle pantomimy, kde byla neustále vyprodána.

Roku 1987 spoluzaložil výtvarnou skupinu „Tvrdohlaví“ (1987–1992; spolu s malíři Jiřím Davidem, Stanislavem Divišem a Petrem Niklem, sochaři Michalem Gabrielem, Zdeňkem Lhotským, Stefanem Milkovem, Františkem Skálou, Čestmírem Suškou a organizátorem Václavem Marhoulem). Uspořádali výstavu v Lidovém domě v Praze 9. 

Cestoval po Itálii. Vrátil se přímo do samotného dění sametové revoluce (1989), angažoval se v propagačním centru v Mánesu, kde kreslil revoluční letáky. Po krátké revoluční pauze se opět věnoval malířství a sochařství.

V roce 1991 pracoval na scénických návrzích pro film „Amerika“, jenž vznikl na základě knihy Franze Kafky „Nezvěstný“ (za tuto práci byl nominován na Českého lva).

Po revoluci se otevřely brány do celého světa, a tak Róna cestoval do Mexika, Izraele, Francie, Indonésie, Řecka, Španělska, Portugalska, Skotska, Indie a na Kanárské ostrovy. V této době se opět začal soustřeďovat na modelování. Jeho monumentální sochařská díla se vyjímají na Pražském hradě (Podobenství s lebkou), na zámku Klenová u Klatov (Rytíř s drakem, Sépie), v Agios Nikolaos na Krétě (Labyrint).

Jeto tvorba se pravidelně přiklání k sochařství nebo k malířství. Pravidelně vystavuje na domácích i zahraničních výstavách. Zatím jeho nejdůležitější výstava se konala na přelomu let 1997/1998 v Domě U Kamenného zvonu v Praze.

Obnovil vztah s Františkem Skálou a Alešem Najbrtem a vytvořil komickou skupinu „Tros Sketos“, pravidelně vystupoval v Divadle Sklep.

V roce 2000 byl Róna vyzván Společností Franze Kafky k účasti v soutěži Na pomník Franze Kafky. Soutěž vyhrál a v roce 2003 byl pomník odhalen na Starém Městě pražském.

V roce 2001 vytvořil scénu ke hře F. Schillera „Úklady a láska“ pro divadlo Na zábradlí (režie J. A. Pitínský)

V roce 2002 složil znělku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Od roku 2005 pracuje jako vedoucí pedagog ateliéru sochařství I na Akademii výtvarných umění v Praze.

Byl o něm natočen dokumentární film Odvaha (2016) režírovaný Pavlem Štinglem.

Známá díla:

  • Pomník Franze Kafky v Praze
  • Soška Anděla – cena Akademie populární hudby
  • Podobenství s lebkou – Pražský hrad
  • Rytíř s drakem, Sépie – zámek Klenová u Klatov
  • Oskar – Jižní Město, Praha
  • Labyrint – Ágios Nikólaos, Kréta
  • Sarkofág, Mořeplavci – Mikulov
  • Malý Marťan, Praha – park Hadovka, Liberec – Ještěd
  • Červená žirafa, Praha–Pankrác

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete také tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Nakreskete vaší oblíbenou pohádku“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

S přáním krásného zbytku týdne

 Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat