27. října 2022

Creatio - Malířské aktuality 18

Dobrý den, milí snílci. Je tady opět čtvrtek a dnes jsou tu opět malířské aktuality. Tentokrát s pořadovým číslem 18.

Výstava Umění rámu: Staré kusy s hypermoderními formáty NFT

Staré vedle nového, klasika proti moderně, to je základní idea výstavy Umění rámu, kterou je možné si prohlédnout do 16. října v pražské galerii Arthouse Hejtmánek. Kurátoři expozice, otec a syn Hejtmánkovi, postavili do kontextu (i kontrastu) starobylé umělecky zpracované rámy a dva hypermoderní artefakty ve formátu NFT, také jeden prostorový objekt.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/kultura-vystava-umeni-ramu-stare-kusy-s-hypomodernimi-formaty-nft-40411477

 

Zemřela malířka Petra Oriešková

Ve věku 81 let zemřela v neděli 16. 10. 2022 významná česká malířka Petra Oriešková. Na přelomu 60.–70. let se zařadila mezi vůdčí osobnosti „nové figurace“ v české malbě. O úmrtí informovala její rodina.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/kultura-zemrela-malirka-petra-orieskova-40411882

 

Mistři od 19. století po současnost. Galerie KODL nabízí Kupku, Chittussiho či Pištěka

Mimořádná umělecká díla 19. a 20. století s přesahem do současné tvorby jsou k vidění v Galerii KODL na pražské Národní třídě. Předaukční výstava, jíž dominují plátna Františka Kupky, Bohumila Kubišty, Mikuláše Medka či Theodora Pištěka, potrvá do 26. listopadu. Samotná aukce se pak uskuteční na Žofíně v neděli 27. listopadu. Zájemci budou mít příležitost dražit i online.

Více zde: https://www.lidovky.cz/orientace/kultura/galerie-kodl-predaukcni-vystava-aukce-obrazy-platna-maliri-kupka-filla-pistek-kubista-capek-chittuss.A221024_154557_ln_kultura_hma#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ln_kultura&utm_content=main

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Mořský svět“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

 

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat