7. července 2022

Creatio - Vídeňský akcionismus

Dobrý den, milí snílci. Dnes se budeme pokračovat ve zkoumání postmoderních výtvarných stylů. A dnes se budeme věnovat výtvarnému stylu, o kterém jsem vlastně nikdy před tím neslyšela. A tím je vídeňský akcionismus

Vídeňský akcionismus (německy: Wiener Aktionismus) bylo rakouské umělecké hnutí 60. let 20. století. Mělo blízko k performančnímu umění, konceptualismu, hnutí fluxus, bodyartu, akční malbě apod.

Vídeňský akcionismus se nicméně vyznačoval větším důrazem na šok a provokaci, vědomě usiloval o konfrontaci se státní a církevní autoritou, která byla ostrá i proto, že rakouská společnost byla mnohem konzervativnější, než byly společnosti v místech, kde vznikaly příbuzné umělecké skupiny (Kalifornie, New York, Paříž apod.).

Součástí performancí skupiny bylo pití vlastní moči, masturbace či zvracení na veřejnosti, rituální zabíjení zvířat a orgie v jejich vnitřnostech apod. Hlavními představiteli byli Günter Brus, Otto Muehl, Hermann Nitsch a Rudolf Schwarzkogler.

Po roce 1970 se umělecké cesty členů skupiny rozešly. Jeden z členů skupiny, Otto Muehl, byl později usvědčen z pedofilie a zneužívání dětí v sektě, kterou po zániku skupiny založil, a která měla fasádu „revoluční komuny“.

 

Hermann Nitsch

*19. srpna 1938 Vídeň – †18. dubna 2022 Mistelbach an der Zaya

Byl to rakouský výtvarník. Výrazně se projevil v šedesátých letech svým zájmem o „divadlo orgií a mystérií“.

Hermann Nitsch byl nejvýznamnějším představitelem vídeňského akcionalismu. Od roku 1960 pořádal ve Vídni akce a výstavy v jejichž důsledku byl obžalován a třikrát odsouzen.

Jeho akce byly vlastně obřady (rituály), při nichž byla zabitá zvířata, jejich vnitřnosti a krev používány jako médium malby (na plátno, člověka)

Nitsch se zabýval i klasickou malbou, také tvorbou objektů, instalací, scénografií. Skládal i hudbu.

1960–1966 vytváří akce a výstavy ve Vídni.

Svou tvorbou byl zastoupen ve všech důležitých veřejných sbírkách a vystavoval prakticky v celém světě. Nitsch byl jedním z nejvýznamnějších světových umělců.

1989 působil jako učitel na Akademii výtvarného umění ve Frankfurtu.

1995 vytvářel dekorace a scénografii pro Vídeňskou operu Julese Masseneta „hérodiade“.

Výrazně na sebe upoutal pozornost v roce 1998 šest dní trvající slavností na svém zámku v Prinzendorfu.

Zemřel 18. dubna 2022 po těžké nemoci v nemocnici v dolnorakouském Mistelbachu ve věku 83 let.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vídeňský_akcionismus

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hermann_Nitsch

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete také tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Motýl“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat