28. července 2022

Creatio: Malířské aktuality 15

Dobrý den, milí snílci. Je tady opět čtvrtek a dnes jsou tu opět malířské aktuality. Tentokrát s pořadovým číslem 15. Když tak do komentářů k takovýmto článkům můžete psát, zdali vás nějaká aktualita zaujala. Popřípadě která z nich nejvíc.

Senzační realista Theodor Pištěk vystavuje v Hluboké

Slavný kostýmní návrhář, bývalý automobilový závodník a nejdražší žijící český malíř, jehož hyperrealistické obrazy jsou ceněné i v mezinárodním kontextu, to je Theodor Pištěk (89). Jeho tvorbu právě připomíná Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou pod názvem Senzační realismus.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/senzacni-realista-theodor-pistek-vystavuje-v-hluboke-40402915

 

Dobrodružství mezi neony, fóliemi a zrcadly

Anselm Reyle, který vystavuje v pražské DSC Gallery svá díla do 29. července, má v Berlíně ateliér. A právě historie tohoto města, jeho turbulentní poválečné osudy, rozdělení zdí, Kennedyho známá replika či industriální rozmach v 90. letech jej bezpochyby inspirovaly k jeho zvláštní výtvarné tvorbě. Možná proto nazval svou aktuální prezentaci Radiant Adventure, tedy zářící (nebo zářivé) dobrodružství. Signifikantním znakem jeho prací je především použití neonů (jako symbolu kapitalistického spotřebního života), dále pak fólií (jako symbolu spotřebního průmyslu) a v neposlední řadě i zrcadel (coby znaku estetického kultu ve společnosti).

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/dobrodruzstvi-mezi-neony-foliemi-a-zrcadly-40402906

 

Malíř Jan Gemrot: Doteď mě šokuje zájem o mé obrazy

Stíhačka s nahým ženským tělem. Postavy prorůstající do okolního prostředí, pocity osamění i znejistění. Jan Gemrot (38) patří mezi největší české talenty současné malby, přesto o svých kvalitách pochybuje. Kdysi údajně házel školními židlemi, než jeho rodiče svolili ke studiu na umělecké škole. Dnes vyprodá celou sérii svých obrazů během prvních dní. Jeho výstava nazvaná Observace trvala do 24. července v pražské síni Expo 58 ART.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/malir-jan-gemrot-doted-me-sokuje-zajem-o-me-obrazy-40402920

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Oblíbený youtuber/zpěvák“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

 

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat