28. dubna 2022

Creatio - Malířské aktuality 12

Dobrý den, milí snílci. Je tady opět čtvrtek a dnes jsou tu opět malířské aktuality. Tentokrát s pořadovým číslem 12.

Cigler a Motyčka vystavují v Berouně

Umělci, architekti a vydavatelé Václav Cigler a Michal Motyčka vystavují svá díla v Royal Beroun Golf klubu. Expozice představuje společné uvažování autorů v mnoha rovinách, od smyslové zkušenosti vnímání prostoru až k chápání implicitních symbolických významů a optických proměn skleněné plastiky v daném prostředí.

Vystavená díla jsou průhledná tělesa, elementární formy hranolů a válců z optického skla. Vytvářejí pocitové i architektonické vztahy pomocí kompozic na principu řazení prvků, změny vnímání horizontu a kompozice brány.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/cigler-a-motycka-vystavuji-v-beroune-40393089

 

V Galerii La Femme zněl úkol jasně: filmové klasiky

Různí umělci, jedno společné téma. Pražská Galerie La Femme otevřela další ze série takzvaných Domácích úkolů. Zadání znělo jasně: pocta filmovému umění. Velikány, jako jsou Fellini, Forman, Menzel nebo Godard, do svého vidění přebarvili Roman Brichcín, Rudolf Brančovský či Marián Komáček. Výtvarný výlet do filmu potrvá do 12. května.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/v-galerii-la-femme-znel-ukol-jasne-filmove-klasiky-40393115

 

Zemřela Vlasta Pospíšilová

Ve věku 87 let zemřela v pátek animátorka Vlasta Pospíšilová, která na plátně dala život postavám z pohádkové knihy Jana Wericha Fimfárum. ČTK to sdělil Martin Vandas, který filmovou trilogii podle Fimfára produkoval.

Pospíšilová se zapsala do paměti několika generací dětí. Začínala pod vedením legendy české animace Jiřího Trnky, například prací na filmu Sen noci svatojánské. Sama později natočila například seriál Broučci na motivy stejnojmenné knihy Jana Karafiáta nebo část dílů seriálu Pat a Mat. Na filmech a seriálech pracovala nejen jako animátorka, ale později i jako režisérka a scenáristka.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/zemrela-vlasta-pospisilova-40394022

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Květina“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

 

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela


Žádné komentáře:

Okomentovat