6. ledna 2022

Creatio - Land art

Dobrý den, milí snílci. Dnes se budeme pokračovat ve zkoumání postmoderních výtvarných stylů. A tentokrát se společně podíváme na land art

Land art je umělecký směr 60. let, který vznikl v USA. Nepatří k zahradnímu umění, ale v současné krajinné architektuře se dodnes používají prvky land artu. Hlavně tam, kde se používají skulptury a objekty z organických a anorganických materiálů. Umělci tohoto směru se obrátili proti komerčnímu umění a měli záporný postoj k výrobě umění, které je v galeriích a muzeích. 

Namísto toho tvořili umělecká díla na přírodních místech, která jsou těžko dostupná a nepřetvořená zásahem člověka. Díla land artu někdy působí svou monumentalitou. Umělci využívají intenzitu vnímání a přírodní zkušenosti pozorovatelů s efekty vznešenosti v přírodě a pracují s jednoduchými formami.

V land artu se uplatňuje přechod z ateliérů do přírody a má svůj předobraz v historii. Od visutých zahrad královny Semiramidy, přes parky s keřovými bludišti, skrze přísně vymezené francouzské zahrady, k čínským nebo japonským klášterním zahradám.

Evropští umělci, jako například David NashAndy Goldsworthy nebo Michael Singer, měli od začátku subtilnější přístup k přírodě. Se svými díly se pokoušeli krajinu akcentovat a pracovat s přírodními materiály jako jsou půda, kámen, dřevovoda nebo led.

V Česku byl průkopníkem Ladislav Novák, dnes ho následují například Jan Šimek, Jiří Šigut nebo Jan Pohribný.

David Nash

(* 14. listopadu 1945 Esher, Anglie)

Je to britský sochař žijící ve Walesu. Je držitelem Řádu britského impéria. Pracuje výhradně se dřevem a stromy. Jde o jednoho z mála představitelů Land artu, kteří svá díla vystavují.

Nash studoval na Kingston College of Art od roku 1963 do 1967 a poté na Chelsea School of Art od 1969 do 1970. V mládí pomáhal se svým bratrem vyklízet les, který jeho otec vlastnil. Zde získal zkušenosti o dřevu, které se později stalo hlavním materiálem pro jeho tvorbu. Jeho první výstava se konala v roce 1973 v Queen Elizabeth Hall, Yorku a v Orielu, Bangoru, Walesu.

David Nash je známý tvarováním živých stromů. Jeho dílo je vyřezávané a někdy i částečně spálené. Nejznámější dílo je Wooden boulder (Dřevěný balvan). Jde o dřevěnou vyřezávanou kouli, vytvořenou Nashem v severním Walesu. V průběhu let balvan sklouzl do řeky a byl unášen proudem. Naposledy byl spatřen v ústí řeky Dwyryd. Do doby než byl opět objeven v červnu 2009, poté, co chyběl více než pět let, po které se předpokládalo, že byl odplaven do moře.


Čerpala jsem:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Land_art

https://cs.wikipedia.org/wiki/David_Nash

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete také tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Andělé“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat