27. ledna 2022

Creatio - Malířské aktuality 9

Dobrý den, milí snílci. Je tady opět čtvrtek a dnes jsou tu opět malířské aktuality. Tentokrát s pořadovým číslem 9. Každopádně v mé hlavně vyvstala nová otázka. Zajímají vás vůbec tyto aktuality? Mají pro vás nějaký přínos? Napište to prosím do komentářů.

Výstava Jaroslava Róny. Člověk je sám sobě nejnebezpečnějším nepřítelem

V pražské Galerii Václava Špály trvá do 30. ledna výstava malíře, sochaře, keramika, grafika i performera Jaroslava Róny Nové obrazy. Expozice zahrnuje plátna i prostorové objekty, které autor vytvořil v posledním tvůrčím období.

I když fundament celé prezentace tvoří obrazy, je třeba připomenout, že skulptury na výstavě dotvářejí celkový dojem. Připomínají pohanské bůžky, indiánské totemy (Rituální nádoba 2020) nebo zapomenuté části zbroje mytických hrdinů (Přilba-Gladiátor 2008).

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/vystava-jaroslava-rony-clovek-je-sam-sobe-nejnebezpecnejsim-nepritelem-40383230

 

Chalupeckého cenu dostane pět umělců, výstava bude v září

Laureáty Ceny Jindřicha Chalupeckého se stalo pět umělců a umělkyň. Pořadatelé ceny pro mladé výtvarné umělce již několik let, především na základě iniciativy umělců, přestali vyhlašovat jediného vítěze. Mezi tématy jejich tvorby je otázka osobní a kolektivní identity, klimatická a ekologická krize a napříč všemi pracemi přihlášenými do ceny vystupuje pandemie.

Držitelé ceny v jejím 33. ročníku jsou Olga Krykun, David Přílučík, Vojtěch Rada, Martina Drozd Smutná a Ezra Šimek. Výstava jejich prací začne 23. září ve Veletržním paláci.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/chalupeckeho-cenu-dostane-pet-umelcu-vystava-bude-v-zari-40383730

 

Martin Šárovec vystavuje v dobré společnosti

Pražská Galerie Miro připravila výstavu kvarteta autorů, kterou organizátoři nazvali jednoduše podle nich, tedy Dalí, Kupka, Picasso, Šárovec (trvá do 28. února). Nejvíce vystavených děl tam má český malíř Martin Šárovec, ostatní tři slavní umělci jeho díla nejen doplňují, ale vstupují s jeho pracemi i do pomyslné vizuální diskuse.

Šárovec na svých plátnech, většinou větších formátů, ukazuje, že je dobrým žákem expresionistů, surrealistů. Bere si své ale i z hranatých forem kubistů či figurativního umění, nebo dokonce klasického romantického krajinářství.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/martin-sarovec-vystavuje-v-dobre-spolecnosti-40384002

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Moje vysněné auto“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

 

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela


Žádné komentáře:

Okomentovat