23. prosince 2021

Creatio - Malířské aktuality 8

Dobrý den, milí snílci. Je tady čtvrtý čtvrtek v měsíci a dnes jsou tu opět malířské aktuality. A tentokrát je jich hodně.

Dílo Bohuslava Reynka se prodalo za rekordních 564 000

Galerie Goltzova tvrz vydražila grafický list Bohuslava Reynka (1892 – 1971) Veronika IV. za 564 000 korun. To je podle galerie nový autorův prodejní rekord. Vyvolávací cena dosud neznámého díla byla 150 000 korun. Online aukce se konala v úterý, sdělil za galerii Ladislav Málek.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/dilo-bohuslava-reynka-se-prodalo-za-rekordnich-564-000-40379836


Praha hostí unikátní výstavu Buddha zblízka

Ve Valdštejnské jízdárně v Praze začíná 3. prosince unikátní výstava Národní galerie, která spojuje výtvarné umění s duchovními hodnotami. Česko-švýcarská expozice Buddha zblízka nabídne 170 uměleckých děl nezměrné hodnoty pocházejících až z 2. století n. l.

Výstava, kterou pořádá Národní galerie Praha spolu s Museum Rietberg Zürich, nabízí české veřejnosti dosud neviděná díla z celé Asie – sochy, obrazy i literární památky. Nejde jen o umělecké ztvárnění, buddhistické umění je většinou hluboké, používá řadu symbolů a provokuje k filozofickým diskuzím.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/praha-hosti-unikatni-vystavu-buddha-zblizka-40379971

 

Pod slavnou Rembrandtovou Noční hlídkou se skrývá skica

Na Rembrandtově nejslavnějším obraze Noční hlídka se pod vrstvami barev skrývá skica, oznámili podle agentury AFP restaurátoři a historici umění z nizozemského muzea Rijksmuseum. Skica poprvé odhalila původní vizi renesančního umělce Rembrandta van Rijna pro obrovský obraz, který vytvořil v roce 1642.

Z náčrtku je mimo jiné patrné, že Rembrandt původně plánoval namalovat na přilbu domobrance peří a rozhodl se odstranit meč mezi dvěma hlavními postavami.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/nizozemske-muzeum-odhalilo-skrytou-skicu-pod-rembrandtovou-nocni-hlidkou-40380527

 

Muchova díla budou vystavena v Tchaj-peji, získají i digitální podobu

Díla vycházející z tvorby secesního umělce Alfonse Muchy získávají podobu takzvaných tokenů, tedy digitálních uměleckých děl. Začnou se prodávat 17. prosince u příležitosti zahájení výstavy Mucha to Manga – The Magic of the Line, kterou pořádá Muchova nadace v Tchaj-peji.

Po dobu trvání výstavy se budou nezaměnitelné tokeny (Non-Fungible Tokens, NFT) s Muchovými díly vydávat každý měsíc a vyvrcholí speciální aukcí v dubnu 2022, informovala Simona Kordová za Muchovu nadaci.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/muchova-dila-budou-vystavena-v-tchaj-peji-ziskaji-i-digitalni-podobu-40380792

 

Ilustrace Míly Fürstové Babičku výrazně zmodernizovaly

Výtvarnice Míla Fürstová se po ilustracích v Erbenově Kytici zhostila vizuálního zpracování Babičky spisovatelky Boženy Němcové. Nové vydání (Odeon, 304 stran, 519 Kč) této pro někoho nudné a povinné školní četby se díky jejímu vkladu posunulo k modernímu vyznění. Může tedy oslovit i mladou generaci odkojenou většinou komiksy, akčními filmy a internetovými zkratkami.

Aby však nedošlo k mýlce, autorka nepojala ilustrace coby aktuální akční podívanou. Spíše se zaměřila na věci probíhající pod povrchem, díky kterým nutí pozorovatele propátrávat tu kterou ilustraci velmi pozorně. Tak jak je Fürstová precizní ve zpracování témat, stejně tak by měl být i precizní čtenář listující touto publikací.

Více zde: https://www.novinky.cz/kultura/clanek/ilustrace-mily-furstove-babicku-vyrazne-zmodernizovaly-40380779

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Andělé“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

 

S přáním šťastných a veselých Vánoc

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat