29. dubna 2021

Creatio - Malířské aktuality 3

Dobrý den, milí snílci. Je to už velice dlouho, co jsem vyhledávala nějaké malířské aktuality. Mám dokonce dojem, že naposled jsem něco takového zveřejňovala přesně před rokem.

Obraz Toyen se prodal za 80 milionů

Obraz Cirkus malířky Toyen ( *1902 – †1980) se v aukci v pražském Mánesu prodal za 65,75 milionu korun. I s aukční přirážkou, která činí 21 procent, nový majitel za dílo zaplatí 79,56 milionu korun. Jde o nový autorský rekord avantgardní malířky v aukčním prodeji. Toyen dlouhodobě patří mezi nejdražší české autory. V loňském roce stejná aukční síň prodala za 78 milionů korun její raný obraz Piková dáma.

https://www.novinky.cz/kultura/clanek/obraz-toyen-se-prodal-za-80-milionu-40357406

 

Výstava na plotě pražského Kaštanu

V Kaštanu v pražském Břevnově se v normální době pořádají výstavy, koncerty, přednášky a festivaly. Sídlí tam Unijazz, sdružení pro podporu kulturních aktivit, který se rozhodl potěšit lidi výstavou svých spřátelených výtvarníků. Nemohou je pozvat dovnitř, a tak jejich obrazy vystavili na plotě. Vidět je tedy může každý kolemjdoucí.

https://www.novinky.cz/kultura/clanek/ze-zavrenych-galerii-vystava-na-plote-prazskeho-kastanu-40357572

 

Výstava Michelangelo v Lockdownu prodloužena

Do 30. dubna je v Galerii Art Mozaika v centru Prahy přístupná prodloužená výstava obrazů a kreseb malíře Tomáše Kubíka. Výstava nesoucí název Michelangelo v Lockdownu přímo odkazuje na aktuálnost autorových děl. K prodloužení se po domluvě s autorem rozhodli kvůli četným žádostem diváků, kteří respektovali dosavadní zákaz překračování hranic okresů a tak obrazy nemohli vidět.

https://www.novinky.cz/kultura/clanek/ze-zavrenych-galerii-vystava-michelangelo-v-lockdownu-prodlouzena-40357964

 

Velikáni ruské avantgardy v Alšově jihočeské galerii

Po více než ročním odkladu způsobeném covidovou pandemií, připravila Alšova jihočeská galerie akci, kterou považuje za událost roku. Od 1. května totiž představí výstavu Malevič – Rodčenko – Kandinskij a ruskou avantgardu ve svých výstavních prostorách Zámecké jízdárny v Hluboké nad Vltavou. Díla ruské avantgardy v tak velkém rozsahu a kvalitě budou v České republice představena poprvé. Kolekce pochází ze sbírky Muzea výtvarného umění v Jekatěrinburgu. V souboru dvaačtyřiceti sbírkových předmětů, z nichž bude prezentováno šestatřicet děl, je čitelných několik stylových východisek, která v letech 1910 až 1920 tamním uměním rezonovala. Jsou to fauvismus, kubismus, kubofuturismus, neoprimitivismus, rayonismus, suprematismus a konstruktivismus.

https://www.novinky.cz/kultura/clanek/ze-zavrenych-galerii-velikani-ruske-avantgardy-v-alsove-jihoceske-galerii-40358678

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete také tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma "Upíři". Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

Nezapomeňte se také zúčastnit soutěže Poznej stavební sloh

S přáním krásného zbytku týdne Raja Luthriela


 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat