14. května 2020

Creatio - Románský sloh a Gotika

Dobrý den, milí snílci. Jsme zase u našeho pravidelného okénka Historie malířství. Tentokrát se spolu podíváme do středověku.

Románský sloh
Románský sloh vznikl na území dnešní Francie a Německa někdy v 11. století, odkud se rozšířil do střední a jižní Evropy a trval až do první poloviny 13. století. Hlavním jeho šiřitelem a propagátorem bylo křesťanství.
Prosadil se v architektuře, sochařství malířství.

1) Architektura
Pokus vyjádřit vztah tohoto stavebního slohu k stavebnímu slohu antického Říma, jímž byl do značné míry inspirován a sdílel s ní některé stavební prvky. Sochařství bylo spojeno s architekturou. Výrazné byly hlavně ornamentální reliéfy, jimiž byly ozdobeny hlavice sloupů a průčelí a stěny kostelů.
Stavěly se především církevní stavby, ale také paláce, hrady, kláštery, špitály a obytné domy.
Stavby byly budovány z kamene. Vyznačovaly se silnými, mohutnými zdmi. Zpočátku dřevěné, rovné stropy, později nahrazeny klenbou - silné podpěrné sloupy. Vchody zdobené portály. Stěny zdobené freskami. Nejvíce se budovaly chrámy. Zejména rotundy a baziliky.
Rotunda má kruhový půdorys. Na východní straně je apsida, čili půlkruhovou nebo podkovovitou část, v níž je umístěn oltář. Apsid může mít rotunda i více.
Bazilika má obdélníkový půdorys. Může být jedno- i více lodní, se vchodem na kratším i delším boku, s apsidou nebo bez ní, přízemní či patrová. Prostřední loď byla vždycky vyšší, než ty krajní.

2) Malířství
V románských kostelech se běžně vyskytovaly fresky. Často pokrývaly všechna volná místa. Perspektiva se moc neřešila. Byly inspirovány miniaturami v rukopisných knihách. Líčily výjevy z Bible nebo ze života světců. Nástěnná malba měla sloužit především prostým lidem, kteří neuměli číst.
Knižní malba byla určena lidem, kteří uměli číst a byli dostatečně bohatí, aby si knihu mohli dovolit, tj. především kněžím a vysokým feudálům. Většina knih byla liturgická. Daleko méně bylo knih světských - např. rytířských románů. Psalo se a malovalo na pergamen, hojně se používalo zlacení. Iniciály byly bohatě zdobeny miniaturními malbami ornamentálními i figurálními. Knihy se vytvářely především v klášterech.


Gotika
Gotický sloh vznikl kolem roku ve 12 století ve Francii. V českých zemích nastupuje i ustupuje gotika o něco později. Zprvu bylo slovo "gotika" bráno jako hanlivý název. Bylo odvozeno od pojmenování východogermánského pohanského kmene Gótů.
Gotický sloh pozvolna navazoval na sloh románský.

1) Architektura
Pro gotiku je charakteristické protažení staveb do výšky a jejich zúžení. Dále pak to jsou lomené oblouky, které se nachází v oknech, portálech a všech ozdobných částech stavby.
Vnitřní opěrný systém se skládá z klenebních žeber, svedených do přípor předsazených před pilíři. Váha stropu je tak převedena do úzkých partií, což umožnilo postupně odlehčit zdi a zaplnit je rozsáhlými okenními plochami.
Vnější opěrný systém se skládá z opěrných oblouků a opěrných pilířů. Podpírá z vnější strany pilíře, které zachycují tlak klenby. Je hojně využíván u gotických katedrál.
Dalšími oblíbenými prvky byly malé věžičky a chrliče (fantastické hlavy s otevřenou hubou, které chrlily vodu stékající ze střech).
Posledním znakem jsou rozety, což je název pro kruhová zdobená okna.

2) Malířství
Pro gotické malířství je příznačné řešení napětí mezi náboženskými výjevy a všedním životem. Zobrazení posvátného dění se stává přístupnější lidem a přirozenější. Objevuje se více postav. Malíři zachycují realističtěji utrpení a scénické vývoje dějů.
Hlavními náměty nadále zůstávají oltářní obrazy společně s rozsáhlými cykly legend ze života svatých. Vznikají však také první zátiší a rané krajinomalby.
Na obrazech se stále častěji objevují zadavatelé zakázek, zpočátku v podobě jedné z mnoha postav, postupně získávají dokonce rovnocenný prostor s vybraným světcem či náboženským výjevem. Jedná se zde o předstupeň budoucího rozvoje portrétního malířství.
Obrazy deskové se malovaly na dřevěné desky složené z malých přesně opracovaných špalíčků tvrdého dřeva prokládaných a lepených do kříže v několika vrstvách.
Fresky (obrazy malované do vlhké omítky) jsou druhým typem používané výtvarné tvorby. Zde přibývá i světská tematika, která líčí život krále či šlechty a boje.
Malíři z období gotiky:
Mistr Theodorik - Byl dvorním malířem Karla IV. Je to autor portrétů v kapli svatého Kříže na Karlštejně a malby v Královském paláci a Pražském hradě.
Mistr Bertram - Byl nejvýznamnější německý gotický malíř působící v Hamburku na přelomu 14. století. Navštívil ale také Prahu a také Kolín nad Rýnem a Štrasburk. Je autorem mnoha maleb na mnoha oltářích.
Jan van Eyck - Byl Belgický malíř. Výrazně zdokonalil olejomalbu. Jeho významná díla byla: Gentský oltář, Madona kancléře Rolina a Podobizna manželů Arnolfiniových. Dvorní malíř burgundského vévody Filipa III. Dobrého. Pobýval v mnoha zemích


***

Pokud jste členy Klubu snílků, neváhejte se zúčastnit Mandalové soutěže. Můžete tvořit a posílet svá díla ještě do přístího čtvrtka. Takže máte ještě příležitost. Pokud vás soutěž nezaujala, můžete poslat nějaký obrázek mimo soutěž, který bych mohla v Creatiu zveřejnit.

Do komentářů, ale i na e-mail klub.snilku@email.cz můžete také psát náměty na hudbu, kterou mám nakreslit. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

Rovněž můžete posílat třeba nějaké opravdu podařené graffiti, pokud nějaké často míjíte na svých cestách. Nebo cokoliv jiného, co podle vás souvisí s výtvarnem a byla by škoda to neukázat světu.

Žádné komentáře:

Okomentovat