20. února 2020

Creatio - Připomenutí toho, co Creatio čtenářům nabízí

Dobrý den, milí Snílci. Článek, který bych měla zveřejnit třetí čtvrtek v měsíci, by se měl týkat takových těch organizačních věcí v Creatiu. Jenže už mám svůj ustálený systém a tak není co organizovat nebo nedej Bože reorganizovat. A nic nového se také neděje, co by bylo třeba oznamovat. Jenže co mám tedy zveřejnit? Nezbývalo mi nic jiného, než začít tvořit myšlenkovou mapu a doufat, že mě při tom osvítí duch svatý…


A tak jsem si vzala papír, do jehož prostředku jsem napsala slovo Creatio. A pak jsem si kolem dokola vypisovala všechny volné asociace, které mě k tomuto tématu napadaly. Nebylo jich mnoho. Ale přesto mě po kratším zírání na tu mazaninu něco napadlo: Vždyť já vlastně můžu napsat takový článek o tom, co Creatio svým čtenářům vlastně nabízí. Prostě takové menší shrnutí či připomenutí. Vždyť to tam mám teď všechno modré na bílém. Věci, které jsou tam napsané, asi z valné části nevyužiju, nicméně mě to inspiruje k delšímu článku.

Kdysi dávno, to když jsem ještě nebyla správkyně Creatia, byla tato rubrika určena především pro Snílky, kteří rádi kreslili a tu a tam poslali své obrázky na email klub.snilku@email.cz. Což můžete pořád. (Však nečekám na nic jiného.) Dnes už ale žádný velký zájem není. Asi ti nejvíc malířsky aktivní nejspíš odpadli a nikdo jiný je nenahradil. A možná proto nakonec bylo Creatio léta netknuté. Nikdo nechtěl spravovat rubriku, vůči které mají ostatní takový laxní přístup.

Když jsem se toho ujala já, nevěděla jsem, do čeho jdu. Chtěla jsem pomoci Klubu snílků. Viděla tolik neaktivních rubrik. Ale na druhou stranu jsem se nechtěla moc namáhat. A tak jsem si zvolila Creatio. Představovala jsem si, jak Snílci budou ve velkém posílat své obrazy a já je budu jenom zveřejňovat. Jen jsem měla strach, aby jich nebylo příliš mnoho a moc se mi to nehromadilo. Ale opak byl pravdou. Málokdy někdo něco pošle. A tak jsem musela vymýšlet nějaký nový systém. Nakonec mi někdo poradil, že bych každý čtvrtek mohla věnovat určitému tématu.

A tak první čtvrtek v měsíci věnuji teoretickým článkům o umělcích a o výtvarných stylech a různým radám.
Ten druhý sem dávám svá díla, své zážitky a různé jiné nápady, které s tím souvisí.
Třetí čtvrtek v měsíci se nese ve znamení různých oznámení, upozornění, vyhlašování soutěží a jiných organizačních věcí. To mi připomíná. Pořád se ještě můžete přihlašovat do soutěže "Kreslení písně". Ta spočívá v tom, že nakreslíte své pocity a vjemy z tónů a melodie písně Last Night of the Kings od kapely Van Canto. Však už také skoro půl roku čekám, až se mi do ní někdo přihlásí a pošle svůj výtvor. Jestli mi do té soutěže někdo něco nepošle do 19. 3. 2020, zruším jí.
A čtvrtý čtvrtek je jen váš. To zveřejňuji jen díla a zajímavosti, co mi pošlete. Ano, už dávno nemusíte posílat jen své obrázky. Pokud jste třeba někde viděli výtvarné dílo, které vás zaujalo, ať už jste ho viděli někde v galerii, či jen tak viselo někde na nějaké chodbě či venku, i ten můžete vyfotit (pokud to jde) a poslat. K tomu můžete napsat, kde ho můžeme vidět taky, popřípadě, co ve vás zanechalo, čím si přitáhlo vaší pozornost. A klidně to může být nějaké graffiti.
A aby toho nebylo málo, jednou za čas máme i čtvrtek pátý. Den, u kterého jsem se ještě před nedávnem nebyla na 100% rozhodnutá, čemu ho zasvětím. Nejspíš výtvarným aktualitám a tematickým článkům, vztahující se k aktuální době. Například svátkům, významným dnům či událostem. A v případě potřeby bych se mohla věnovat případným restům. Třeba kdybych měla poslaných příliš mnoho příspěvků od snílků a já je nestíhala zveřejňovat. Nebo třeba bych potřebovala sdělit nějakou ultra-důležitou věc, pro kterou nebyla vhodná chvíle o třetím čtvrtku atd...
Vlastně mám s Creatiem větší práci než jsem předpokládala, ale celkem mně to zatím baví.

A vlastně můžete zaúkolovat i vy mě. Klidně mi napište do komentářů, co mám nakreslit nebo namalovat já. Ano, právě mě napadlo, že bych mohla vytvářet obrázky na přání. Já jsem do teď kreslila na přání jenom hudbu. Ale rozšiřuji to na všechno ostatní. Aspoň budete vědět, s čím se budu umět poprat a s čím ne.
A kdybyste náhodou přišli na něco, co v Creatiu chybí nebo vyloženě vadí, klidně mi o tom napište. Já se novinkám nebráním. Tu a tam můžu zakomponovat i nějaký váš nápad. Anebo naopak něco vypustit.
No, já myslím, že jsme vlastně u konce. Tak se mějte krásně a nashledanou příští čtvrtek.

3 komentáře:

  1. Tahle rubrika asi není zrovna pro lidi, jako jsem já.
    Je totiž vlastně jenom o malování a kreslení.
    A z malování já umím maximálně vymalovat.
    Ale jen o tom kreativita není, ne?
    Kolik lidí vytváří úžasná díla a přitom nemalují.
    No dobře, já tak leda mýdla a sem tam ne zrovna uchvacující věnce, ale kolik holek luxusně háčkuje?
    Zrovna v téhle rubrice by se dalo najít spousta inspirace...
    Ale zas je fakt, že pak bys asi nevedla zrovna odpočinkovou rubriku.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Creatio ale prapůvodně je rubrika o kreslení a malování. Myslím, že výroba věnců, háčkování, vyšívání a jiné ruční práce by se asi hodily do rubriky Inventor. Tu ale momentálně nikdo nespravuje. A já se do toho raději pouštět nebudu. Dvě rubriky bych asi nestíhala.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]:[2]: A já bych zase řekla, že když se v klubovém mailu příspěvek pro Inventor objeví, určitě se najde někdo, kdo se ho ujme a představí ho ostatním Snílkům Souhlasím s Rajou, že pečovat o jednu rubriku pravidelně stačí (a mně se zrovna moc nevede ani to), ale příspěvky jinam taky nezapadnou.

    OdpovědětVymazat