5. prosince 2019

Creatio - Perspektiva s 2 úběžníky

Dobrý den, milí snílci. Před časem jsem napsala článek, jak se dělá perspektiva s jedním úběžníkem, kde jste se dozvěděli, jak u obrázku ovlivňovat hloubku. Dnes je nejvyšší čas, abych vám ukázala perspektivu s dvěma úběžníky a tím pracovat nejen s hloubkou, ale i šířkou. A jak říkám, tu jsem neuměla, tak jsem musela hledat nějaký návod.


Tato perspektiva vznikla v 18. století a je o něco běžnější, než ta jednoúběžníková. Více jí člověk využije. Můžete se s ní setkat, když se díváte na předmět jakoby přes roh.
Jak už jsem prala minule. Úběžník je bod, kde se sbíhají linie nakreslených předmětů. V tomto případě se sbíhají šířky v jednom a hloubky v druhém. Svislé hrany neboli výšky, zůstávají pořád svislé. A žádnou stěnu nevidíme přímo zepředu. Všechny se zkosují a zkracují.


Hned jsem se pustila do zkoumání, jak nakreslit chaloupku. Protože ta je těžší, než nějaký kvádr. Tady jde hlavně o tu střechu do špičky. Nejlepší asi je si pomocí úhlopříček najít střed té stěny, která se vyvyšuje do trojúhelníka, abychom tak zjistili, kde udělat jeho vrchol. A samozřejmě nesmí chybět roztomilé sluníčko. :-)


A teď jak na to:
  1. Nejprve si zvolíme, kde bude horizont a na něm si určíme dva úběžníky. Nejlépe co nejdál od sebe. Na okraje papíru, ale klidně i mimo papír. V reálném životě taky máte úběžníky mimo zorné pole.
  2. Pak si někde pod horizontem, nebo nad ním uděláte svislou čáru, jakožto přední hranu budoucího kvádru.
  3. A z vrcholů té hrany vedeme přímky do jednoho z úběžníků. Třeba toho napravo. Tak získáme první stěnu, která zatím ubíhá do nekonečna.
  4. Tam, kde chceme, aby první stěna končila, uděláme svislou čáru, která je rovnoběžná s první hranou. A tak máme stěnu se čtyřmi vrcholy.
  5. Ze všech čtyř vrcholů pak vedeme čáry do druhého úběžníku nalevo.
  6. No a můžeme udělat svislou čáru na levé straně kvádru a tím máme hotovou druhou stěnu kvádru.
  7. Z obou krajních bodů levé stěny pak nakreslíme přímky, co vedou do úběžníku napravo. A kvádr je víceméně hotový.
  8. Teď už jen stačí kvádr zvýraznit a vygumovat přebytečné čáry.
Tak doufám, že jsem to napsala srozumitelně a přehledně. Kdyby vás něco mátlo, tak se podívejte na stránku, ze které jsem čerpala. Tam je to i s obrázkovým návodem:

***

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete své výtvory zasílat na email klub.snilku@email.cz. Do předmětu napište "Creatio",(pokud to bude do soutěže, tak "Creatio - soutěž") do e-mailu název a popis výtvoru a na konci se prosím podepiš, pokud se tvé blogové jméno nějak výrazně liší od toho e-mailového.

Do komentářů, ale i e-mailem můžete také psát i náměty na hudbu, kterou mám nakreslit já.

Rovněž můžete posílat třeba nějaké opravdu podařené graffiti, pokud nějaké často míjíte na svých cestách či nějakou mandalu, kterou jste vybarvili anebo i předkreslili. Nebo cokoliv jiného, co podle vás souvisí s výtvarnem a byla by škoda to neukázat světu.


A můžete se zúčastnit tohoto malířského kvízu. Máte čas do 19. prosince.

Žádné komentáře:

Okomentovat