7. listopadu 2019

Creatio - Perspektiva s 1 úběžníkem

Dobrý den milý snílci. Dneska je na řadě téma, které mám v hlavě už dlouho, jen k tomu nebyl příhodný okamžik.


Vlastně na nápad napsat takovýto vzdělávací článek, mě nepřímo přivedla moje předchůdkyně Myshoolka, která kdysi dávno zveřejnila Rady k portrétu, článek o stínování a šrafování a nakonec návod na kreslení očí. Tím vlastně tenkrát udělala hodně práce. Ale o perspektivě tu žádný článek není. A to se musí napravit.

Tak tedy perspektiva:
Je to optický jev, díky kterému blízké předměty vidíme větší, než ty, co jsou daleko. Zdá se nám, že i vzdálenosti mezi předměty se v dálce zkracují. A vše co je rovnoběžné se sbíhá v jediný bod.
Pro nás je nejdůležitější horizont, tj. rovina ve výšce našich očí, které určuje, zda se na něco díváme shora nebo zespoda. A pak tzv. úběžník, což je takový imaginární bod, ve který se sbíhají všechny linie.


Nejstarší a nejjednodušší typ perspektivy je perspektiva s jedním úběžníkem. Objevili jí už v období renesance. Vytváří iluzi prostoru na kresbě tím, že ovlivňuje jenom hloubku objektu. Šířka a výška se tedy nedeformuje.


A teď, jak na to?

  1. Nejprve si určíme, v jaké výšce chceme mít horizont a kde na něm bude úběžník. Obojí můžete umístit i mimo papír, ale pro začátek bude lepší, když si to nebudeme ztěžovat.
  2. Pak si nakreslíme čelní plochu předmětu tam, kde si určíme. Začneme nějakou tou kostičkou nebo kvádříkem z obrázku výše. Začneme svislou čárou a uděláme celou čelní plochu.
  3. Pak uděláme pomocné čáry, které vedou za všech vrcholů do úběžníku. Máme tak do nekonečna ubíhající tvar.
  4. Pak si určíme, kde nám tak má kostička končit a tam nakreslíme zadní plochu, u které se řídíme podle těch pomocných čar. Pak můžeme vygumovat, co je přebytečné a zvýraznit, co tam má být.
  5. A až si procvičíte kostičky, můžete zkusit různé jiné hranoly.
Ona ještě existuje perspektiva s dvěma i třemi úběžníky, ale to nám ani učitel ve výtvarce neukazoval, tak si to nedovedu moc představit, takže to musím ještě nastudovat

***

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete své výtvory zasílat na email klub.snilku@email.cz. Do předmětu napište "Creatio",(pokud to bude do soutěže, tak "Creatio - soutěž") do e-mailu název a popis výtvoru a na konci se prosím podepiš, pokud se tvé blogové jméno nějak výrazně liší od toho e-mailového.
Do komentářů, ale i e-mailem můžete také psát i náměty na hudbu, kterou mám nakreslit já.

Rovněž můžete posílat třeba nějaké opravdu podařené graffiti, pokud nějaké často míjíte na svých cestách či nějakou mandalu, kterou jste vybarvili anebo i předkreslili. Nebo cokoliv jiného, co podle vás souvisí s výtvarnem a byla by škoda to neukázat světu.

3 komentáře:

  1. Hmm, až bude čas (čili poté, co vyřeším tvůrčí vánoční dárky, obrázek do soutěže a zimní povídku), musím potrénovat, abych si konečně mohla nakreslit taky nějaký ten hrad nebo dům (I když to by bylo myslím na perspektivu se dvěma úběžníky...)
    Zatím jsem se v téhle oblasti pokusila akorát postavit si pohraniční pevnost v Minecraftu, a hrubě se mi to nepovedlo

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem zase o kousek chytřejší. O úběžníku jsem dosud neslyšela.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: To já jsem jednou v Minecraftu stavěla Stonehenge. A to už je výzva. Jako každá kulatá stavba. [2]: To jsem ráda, že jsem tento článek nepsala nadarmo.

    OdpovědětVymazat