19. dubna 2019

Iluze pro Timona a Pumbu

"...chodí za mnou jeden s kozlím pergamenem a píše a píše. Jednou jsem mu nahlédl přes rameno a zhrozil jsem se. Ani slovo z toho, co bylo napsáno, jsem nevyřkl..."
Ješua Ha-Nocri o Matoušovi Lévim



Kdybychom chtěli pátrat po tom, kdo onu podušku vrhl, konec konců my to chceme vědět, zjistili bychom, pardón, zjistíme, že oním nadhazovačem byl žlutý Imaginarius. Úsměv od ucha k uchu vystřídalo nadšené zvolání. "Pánové, já mám báječný nápad!"
"Zalez!" syknul fialový kapitán.
Žlutý Imaginarius neuposlechl a namísto vyhledání úkrytu uchopil opěrky svého křesla bez sedáku, napjal svaly na pažích a vyšvihl nohy do vzduchu, čímž způsobil, že co bylo dole, je nyní nahoře a opět se zdatně zazubil na svá dvojčata. "Dokonce se nebojím tvrdit, že je geniální."
"Kušuj!" zahulákal červený Arcturus a pokračoval dále v rychlé chůzi, "Jak mohli slyšet Paschu, když my víme naprosto jistě, že je mrtvý?!"
"Ommm," ozval se zelený, "jediné, co víme naprosto jistě, že nevíme nic. A i o tom nic můžeme pochybovat, jelikož připustíme-li, že nevíme nic, už přece něco víme. Již staří učenci ze Vzdušné univerzity..."
Tok přímo veletok slov zeleného přerušila strašlivá rána. Upřímně musíme říci, že všichni zbylí imaginariové byli za onu ránu velice rádi, byť se modrý chytal za hruď a oznamoval, že nejspíše právě prodělal minimálně trojitou záhať srdeční. Čímž na sebe okamžitě strhl pozornost červeného, jenž mu odpověděl, že to sotva, protože nemá krevní oběh. Mezitím z podlahy vstával žlutý Imaginarius poněkud ušmudlaný a celý pokroucený, zvláště jeho záda a trup opisovali přesný tvar zadní opěrky křesla, a pokoušel se s pomocí fialového právě ono křeslo uvést do původní polohy.
"Evidentně nedáš pokoj, dokud ten svůj geniální nápad neřekneš, co?" dodal znechuceně fialový a jal se zkoumat, zda se nic nestalo křeslu, jelikož až se jednou ten žlutý zabije, mohli by na tom křesle ještě něco trhnout.
"Všichni strašně řešíme, co ten prcek řekl," promluvil žlutý během napravování svých zad neskutečně podivnými tanečními figurami a různými výpady do stran, při nichž se kroutil takovým udivujícím způsobem, že by se jeden vsadil i o svůj život, že má žlutý schopnost se proměnit v přerostlý paragraf, a pokračoval návrhem, "Co kdybychom to přestali řešit a počkali si na to, jak se to dál vyvrbí?"
Červený, fialový, modrý i zelený kapitán významně zvedli obočí a jejich zrak se stočil k okénku.


Dobrý večer dámy a pánové,
že jste nečekali, že by dnešní Iluze vyšla? Jen si nezvykejte, příští pátek nemusí vůbec vyjít, neb vaše tetka bude zase v Krakowě. Mimochodem všem vřele doporučuji alespoň na malý víkendový výlet. Je toho škoda nevyužít, když máme naštěstí stále ještě pořád ten Schengen a za telefon platíme po celé Evropě stejně jako doma. A také, dovolte mi, abych parafrázovala Daniela Stacha, vyjeďte a pak se vraťte domů, abyste si uvědomili, jak to máme doma skvělé.



autor: neznámý


Dnes jen pro vás vyhrává:


Máte-li zájem o více hudební inspirace, račte se kouknout do Imaginaria na YouTube.


V červenci jsem přišla o veškerá data, tudíž bych byla ráda, kdybyste pro jistotu zkontrolovali, zda údaje v tabulce korespondují s vašimi vlastními záznamy o činnosti v rámci Imaginaria.



Dnešní otázka za 2 bludišťáky: 1) V jakém literárním díle se objevuje postava Ješui Ha-Nocri? 2) Kdo je jejím autorem? 3) Kdo je Matouš Lévi a Ješua Ha-Nocri? 4) Kdo je muž zvaný Wolland?

Hudební spoiler:



Výzva všem:

Pokud máte nějaký návrh, připomínku, jste s něčím nespokojeni nebo spokojeni ohledně Imaginaria či Klubu Snílků, prosím, dejte nám to vědět buď zde v komentářích, na facebookové stránce, nebo na klubový e-mail. Předem děkujeme za všechny podněty a upozornění. Jsme také jenom lidé a chybujeme.



Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického, básnického či úvahového charakteru, uctivě prosím, račte vkládati do:



Bájo víkend a příjemné Velikonoce vinšuje
vaše tetka Maglaiz


7 komentářů:

  1. Abych odpověděla na otázku v úvodu: Vskutku nikoli :)Ale že jsem tak smělá, když je tu otázka (a navíc taková rafinovaná), neměly by být komentáře moderované?

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Díky za upozornění. Článek jsem měla hotový už dříve, naplánovala jeho vydání a samozřejmě zapomněla upravit nastavení komentářů. Já bloud! A to vel!

    OdpovědětVymazat
  3. A jde se na to.1) Ačkoli se mi chce zvolat "ve spoustě!", bude to Mistr a Markétka.
    2) Michail Bulgakov
    3) Matouš Lévi byl nejdřív celníkem, pak apoštolem a je uváděn jako autor jednoho z evangelií. Ješua Ha-Nocri, jehož jméno je známější v jinojazyčné verzi než v hebrejštině, je tím, o kom bylo ono evangelium napsáno. Role obou se v různých podáních lehce liší.
    4) Wolland jest ztělesněním ďábla.

    OdpovědětVymazat
  4. Gratuluji Alisse, dva bludišťáci jsou doma.

    OdpovědětVymazat
  5. 1) V románu Mistr a Markétka.
    2) Michail Bulgakov
    3) Ješua Ha-Nocri je Ježíš Nazaretský.  Matouš Lévi je "učedník" Ješui, chce mu pomoci od utrpení, to se nepovede, po ukřižování Ješui bere Lévi jeho tělo, aby jej pochoval.
    4) Wolland je personifikace ďábla.

    OdpovědětVymazat
  6. Gratuluji Illienel. Upozorňuji, že každý má možnost se jednou opravit.

    OdpovědětVymazat