26. dubna 2019

Iluze pro Ervína

"Buď pánem své vůle a otrokem svého svědomí."
židovské přísloví

[]


Kapitán vytřeštil oči a vykřikl "Koho?!"
Malý zajíček leknutím nadskočil a zopakoval čí hlas to vojín Möhre slyšel.
Ačkoliv to nikdo nečekal, jako zázrakem se Chiliasin hněv proměnil v pobavení.
Položila dlaň na kapitánovo levé rameno a s úšklebkem prohlásila: "Uklidni se staříku, nebo ti rupne cévka a natáhneš brka." Pak se podívala na zajdu, "Šargarepo, pokračujte v práci," rozhlédla se kolem sebe, "rozšiřte tunel, ať mají vzteka," odmlčela se a pak ještě dodala, "a pošlete někoho, aby za námi zametl. Nestojíme o společnost, alespoň ne tak brzo."
Mladý zajíc Šargarepa zasalutoval a odešel vydat pokyny. Chvíli na to kolem nich prošel ten nejmenší zajda s kanónkem.

Náhle Imaginarius zaregistroval z dáli nesnesitelné pištění, výskání, ječení, kvíkání a vůbec veškeré nepříjemné zvuky o té nejvyšší frekvenci, o nichž byl kapitán přesvědčen, že jsou na hranici slyšitelnosti. Zatímco Arcturus i celá jeho posádka se tvářili, jako by zajedli citrón salátem ze šťovíku, Chilias se zazubila a zatleskala, jako by byla na koncertu vážné hudby.
"Můžeme jít," oznámila.

UPOZORNĚNÍ: HLEDÁME NOVÉ SPRÁVCE



Dobrý večer dámy a pánové,
nevypadá to zatím zle, že? Třetí pátek a třetí Iluze. Doufám, že nám toto tempo vydrží a Imaginarius nám bude dodávat pravidelnou dávku fantazie. Ovšem to nezáleží pouze na mé vůli, ale i na vás, na vaší chuti přispívat, soutěžit a komentovat. Pokud se vám Iluze líbí, prosím dejte to najevo alespoň hodnocením článku, nebo lajkem na naší FB stránce.

Tento poslední dubnový pátek bude ve znamení jen jednoho obrázku. Mám totiž dojem, že vás až příliš rozmazluji. Jestli nesouhlasíte, dejte mi vědět do komentářů, na klubový e-mail či soukromou zprávou na klubové FB stránce (odkaz viz výše).



autor: Mansik Yang


Dnes jen pro vás vyhrává:


Máte-li zájem o více hudební inspirace, račte se kouknout do Imaginaria na YouTube.





Dnešní otázky za bludišťáka: 1) Jak se jmenuje herec na obrázku níže? 2) Z jakých filmů ho můžete znát?
Otázky bez nároku na honorář: Jaké filmy jste s ním viděli? Líbily se vám?



Odpovědi na minulé otázky:
1) V jakém literární díle se objevuje postava Ješui Ha-Nocri? MISTR A MARKÉTKA
2) Kdo je jejím autorem? MICHAIL AFANASJEVIČ BULGAKOV
3) Kdo je Matouš Lévi a Ješua Ha-Nocri? MATOUŠ LÉVI JE JEDEN Z APOŠTOLŮ A EVANGELISTŮ (údajně, viz Matoušovo evangelium); JEŠUA HA-NOCRI JE JEŽÍŠ NAZARETSKÝ AKA JEŽÍŠ KRISTUS.
4) Kdo je muž zvaný Wolland? ČARODĚJ WOLLAND JE VE SKUTEČNOSTI ĎÁBEL, SATAN, LUCIFER.

Illienel byli uznáni dva bludišťáci z důvodu vágnosti zadání. Nedopustím, aby za mou chybu pykal Snílek.



Výzva všem:

Pokud máte nějaký návrh, připomínku, jste s něčím nespokojeni nebo spokojeni ohledně Imaginaria či Klubu Snílků, prosím, dejte nám to vědět buď zde v komentářích, na facebookové stránce, nebo na klubový e-mail. Předem děkujeme za všechny podněty a upozornění. Jsme také jenom lidé a chybujeme.


Odkazy, řádně označené, na své Iluze prozaického, básnického či úvahového charakteru, uctivě prosím, račte vkládati do:



Bájo poslední dubnový víkend a příjemný první máj vinšuje
vaše tetka Maglaiz


4 komentáře:

  1. 1) Zdeněk Štěpánek
    3) Jelikož jsem v kinematografii velmi málo zběhlá, musím s hanbou přiznat, že žádný, a tedy musím po odpovědi na otázku č. 2 pátrat.
    2) Krom onoho Císařova pekaře - pekařova císaře také kupříkladu Cech panen kutnohorských nebo Hvězda zvaná Pelyněk, abych jmenovala filmy, u kterých alespoň vím o jejich existenci...

    OdpovědětVymazat
  2. Gratuluji Alisse a dodávám osobní úkol: dohnat nedostatky v kinematografii. Zvláště doporučuji se podívat na "cech".

    OdpovědětVymazat
  3. 1) Herec na fotce je Zdeněk Štěpánek.
    2) Mezi filmy, ve kterých hrál, patří např. Císařův pekař a Pekařův Císař, Waterloo, Transport z ráje nebo Měsíc nad řekou.
    3) Viděla jsem s ním filmy Císařův pekař, Pekařův císař a Bílá nemoc. Oba patří mezi mé oblíbené, i když Bílá nemoc je na mě hodně drsná, tak je to vynikající film.P. S. Děkuji moc za bludišťáky, ačkoliv úplně nerozumím tomu proč jak a za co (co je myšleno vágností zadání, jestli byly mé odpovědi správné apod.).

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Milá Illienel, tvá odpověď byla správná. Problém byl v tom, že jsem chtěla, abyste odpověděli, že Ješua Ha-Nocri a Matouš Lévi jsou biblické postavy. Tys je popsala jako postavy z knihy Mistr a Markétka a u Matouše i jeho činy v rámci příběhu knihy. Což není špatně, ale nebylo to to, co jsem chtěla.

    OdpovědětVymazat