22. srpna 2024

Creatio - Malířské aktuality 38

Zdravím, milí čtenáři. Máme tu nové malířské aktuality. Která vás zaujala nejvíc?


 Čeští sběratelé mají v umění nejčastěji přes milion korun, ukázal průzkum

V drtivé většině jsou sběrateli umění muži, zjistil průzkum J&T Banky a odborného serveru Artplus.cz. Více jak polovina českých sběratelů má v umění vloženo přes milion korun. Podle průzkumu se až 88 procent prodejců setkalo s padělaným uměním. Nejoblíbenější zůstalo současné umění, na druhém místě zůstalo poválečné umění.

Více  zde

 

Čtvrtý den, čtvrtý Banksy v Londýně. Nové dílo vydrželo chvíli, než ho ukradli

Každý den nové dílo, anonymní umělec Banksy od pondělí 5. srpna překvapuje Londýn siluetami zvířat. Začalo to kozorožcem, následovali dva sloni, tři opice a nakonec vyjící vlk. Jenže ten se neobjevil na zdi domu, ale na satelitu, který se dá ukrást.

Krátce poté, co Banksy zveřejnil fotku nového díla, siluetu vlka vyjícího na měsíc na satelitní anténě v Rye Lane v Peckhamu v jižním Londýně, se pro něj vydali zloději. Na ulici je ale zachytil a natočil svědek. Z videa je patrné, že se jedná o trojici mužů, kteří na místo přišli se žebříkem, satelit odmontovali a odešli s ním. Případ už řeší i policie

Více zde


Gočárova galerie vystavuje obrazy Alfonse Muchy v konfrontaci s tvorbou současných umělců

Tři rozměrná plátna Alfonse Muchy (1860–1939), která umělec vytvořil po dokončení ikonické Slovanské epopeje ve 30. letech 20. století, jsou součástí výstavy Mucha dnes, zpřístupněné v Gočárově galerii v Pardubicích. Svou monumentalitou tvoří protiváhu k drobnějším umělcovým dílům, kupříkladu plakátům, ale i k obrazům současných autorů, jejichž díla vycházejí z obdobných témat či hledisek, jež Mucha zohledňoval před sto lety.

Více zde

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Tropický ostrov“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší.

S přáním hezkého zbytku týdne 

Raja Luthriela

 

Žádné komentáře:

Okomentovat