15. srpna 2024

Creatio - Monolog o budoucnosti Creatia

Dobrý den, milí snílci. Já vím, že dnes by mělo správně vyjít nové téma ke kreslení. Ale místo toho vám musím říct něco, co mám na srdci už dlouho.

Rubrika „Creatio“ na tomto blogu původně vznikla proto, aby se v něm zveřejňovaly obrázky od snílků. To se ale většinou neděje. Zejména proto, že málokdy někdo něco pošle. Na úplném začátku to tak fungovalo. Pak tahle rubrika byla léta bez správce a já, i když jsem se ho v roce 2019 ujala, nikdy se ho nepodařilo doopravdy oživit.

Nedokázala jsem pro to nadchnout druhé lidi. Ale pro tuhle situaci jsem vždycky měla záložní plán. Zveřejňovala jsem své vlastní obrázky a články o výtvarných stylech a o slavných malířích. A ještě mnoho dalších věcí. Ale nevím, jestli to kdy někoho bavilo. Mě kdysi ano.

Těžko říct, proč všichni opomíjejí možnost ukázat lidem svou výtvarnou tvorbu.

Nejdřív jsem si myslela, že je to proto, že lidé nemají nápady na to, co kreslit. Proto jsem zavedla Témata ke kreslení. Měla to být taková nouzovka pro ty, co by kreslit chtěli, ale neví co. Což se ale také setkalo s neúspěchem. A to už tu je těch témat 44. Takže jsou buď špatná, nebo je jádro pudla někde jinde.

Kde kdo si o sobě také myslí, že mu kreslení a malování nejde. Já osobně jsem přesvědčena, že to v tomhle případě nevadí. Já sama také malovat moc neumím, i když to už pomalu pět let neúspěšně předstírám. Ale když je ta správná nálada, tak mě kreslení těší.

Takže zdejším snílkům schází radost z kreslení? Popřípadě radost z tvorby jako takové? S tím se pravděpodobně nedá dělat nic.

V tomhle případě se nám naskýtá otázka, co tedy z Creatiem dál.

Čtete články o slavných malířích? A zajímají vás třeba takové výtvarné aktuality? A když ne, co byste tu chtěli místo nich? Je něco, co se také týká výtvarna a chybí vám to tu?

Možná bych mohla po letech opět uspořádat nějakou výtvarnou soutěž. Ale mám já vůbec nějakou záruku, že se mi přihlásí alespoň dva lidi?

Zkrátka je to o dialogu. Musíme společně vymyslet, co by se líbilo nám všem. Třeba je opravdu nějaké neprobádané zákoutí, které jsem doposud nebrala na vědomí, a přitom vy netrpělivě čekáte, až na to téma vznikne článek. Musíme spolu začít konečně komunikovat, jinak další budoucnost Creatia může být nejistá.

Tímto děkuji za pochopení.

2 komentáře:

  1. Nevím, nakolik mám zrovna já co říkat, v tomhle ohledu mám pořádnou hroudu másla na hlavě. U mě je problém čas. Od doby, kdy jsem se přihlásila do klubu a posléze i o správcovský post, se mi v existenci převrátila spousta věcí. Dřív jsem si mohla, když na to přišlo, vyhradit na tvorbu čtyři večery v týdnu a pořádný kus víkendu, teď mi práce a jiné aktivity nabobtnaly tak, že někdy není čas a někdy, když je, je absolutně prázdno v makovici :-/ Ráda bych řekla, že se do soutěže samozřejmě přihlásím a čestně se o něco pokusím, ale nemůžu to slíbit...

    OdpovědětVymazat
  2. To je taky věc. Tec čas. Pořád utíká a pořád se člověk honí, aby něco udělal. A když už má konečně volno na své koníčky, tak na ně němá energii nebo inspiraci.

    OdpovědětVymazat