25. července 2024

Creatio - Malířské aktuality 37

Zdravím, milí čtenáři. Také se už nemůžete dočkat, až se dozvíte novinky z oblasti výtvarného umění? Tak právě pro vás jsou tu malířské aktuality. Tentokrát s pořadovým číslem 37.


Z Ostravy se stává metropole street artu. Má i největší mural v Česku

V Ostravě pokračují ve zdobení města a stále více dávají prostor umělcům z Česka i zahraničí k malování po zdech. Město je tak nyní plné působivých obřích muralů a povedeného graffiti. Další street art v ulicích moravskoslezské metropole nyní vzniká.

Ostrava se pyšní například obří třicetimetrovou Madonou Ostravicí, která je zatím největším muralem v České republice, či velkoplošnou malbou Černého koně a Zdí našeho kmene nad slavným fotbalovým stadionem Bazaly.

Více zde:

Sedm dní po nocích malovali v metru. Na Florenci přibyly dvě velké malby

Stanice metra Florenc na lince C má novou výzdobu. Na stěny u kolejišť přibyly dva muraly - velkoformátové malby známé spíše z venkovních prostor. Během nočních pauz metra je vytvořili autoři Michal Škapa a Matěj Olmer. K vidění tu budou minimálně do konce roku.

Rozměrné muraly s délkou přes 35 metrů vznikly k letošnímu 50. výročí pražského metra. A to v rámci programu Umění pro město, na kterém spolupracuje pražský dopravní podnik a Galerie hl. m. Prahy.

Více zde

Zemřel malíř Vladimír Novák, bylo mu 77 let

Malíř, grafik a ilustrátor Vladimír Novák 23. Července 2024 zemřel. Zakladateli Volného seskupení 12/15: Pozdě, ale přece bylo 77 let. Novák patřil k významným představitelům směru takzvané nové figurace, vystudoval v liberálním ovzduší konce 60. let, v dobách normalizace pak šel vlastní cestou nezávislého umění.

Informaci zveřejnil kurátor Martin Dostál, který v karlovarské Galerii umění letos pořádal Novákovu výstavu.

Více zde

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Tropický ostrov“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší.

S přáním hezkého zbytku týdne 

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat