27. června 2024

Creatio - Malířské aktuality 36

Zdravím, milí čtenáři. Také se už nemůžete dočkat, až se dozvíte novinky z oblasti výtvarného umění? Tak právě pro vás jsou tu malířské aktuality. Tentokrát s pořadovým číslem 35.

Pastel Jana Zrzavého je k vidění poprvé za téměř sto let. Bude se dražit za více než tři miliony

Pastel malíře Jana Zrzavého nazvaný Jaro je k vidění poprvé od svého vzniku v roce 1927. Dílo mladíka sedícího v krajině Zrzavý ztvárnil i v kresbě a na plátně, v pastelovém provedení se však zachovala původní barevnost. Znovunalezené dílo, které bylo až dosud drženo v soukromé sbírce, mohou zájemci zhlédnout v galerii Arthouse Hejtmánek v pražské Bubenči do 5. června. Den nato půjde do aukce s vyvolávací cenou 3,2 milionu korun.

Více zde


Hlavní město získá téměř třetinu děl sochaře a malíře Sekala z pozůstalosti

Hlavní město získalo z pozůstalosti po zemřelé Marii Sekal uměleckou sbírku obrazů a soch. Jedná se především o díla, která vytvořil její manžel, významný český sochař, malíř a překladatel Zbyněk Sekal. Půjde celkem o 102 uměleckých předmětů, necelou třetinu pozůstalosti po významném umělci, který žil od roku 1968 v emigraci.

Více zde


Vila Tugendhat představí tvorbu umělkyň z výtvarné školy Bauhaus

Lahůdku pro milovníky výtvarné školy Bauhaus připravují muzejníci v brněnské funkcionalistické vile Tugendhat, zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Bude jí výstava Starting at Zero (Začínat od nuly). Výstava je inspirovaná zakladatelkou Bauhausu Anni Albers a seznamuje i s díly umělkyň Otti Berger, Lilly Reich a Lucie Rie. Výstava začíná ve čtvrtek 27. 6. a potrvá do září. 

Více zde

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Pohled z okna“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší.

S přáním hezkého zbytku týdne 

Raja Luthriela

 

Žádné komentáře:

Okomentovat