6. června 2024

Creatio - Alena Kupčíková

Zdravím, milí snílci. Je tu první čtvrtek v měsíci a já jsem tu opět s článkem o další významné osobnosti z oblasti výtvarného umění. Dnes to bude o Aleně Kupčíkové.

Alena Kupčíková

(* 22. Října 1976, Šumperk)

Je to česká malířka, sochařka, konceptualistka.

V letech 1993 až 1995 studovala na Střední průmyslové škole keramické v Bechyni, poté do roku 1997 na Výtvarné škole Václava Hollara v Praze. Studium ukončila obhajobou a udělením titulu Ph.D. za projekt „Slabikář a Hra/Testy pro prevenci a možné odhalení počátečních problému se psaním a čtením pro děti od 4 let (dyslexie, dysgrafie)“. Studovala také na Technikon Natal (JAR, 2000) a École nationale supérieure des beaux-arts (Francie, 2003).

Je členkou výtvarné skupiny FEMLINK, (1 žena, 1 video, 1 země), založené v Paříži v roce 2006.

Alena Kupčíková založila neziskovou organizaci Umění a věda na podporu dyslektickým dětem a vyhlásila 9. září Dnem dyslexie (poprvé 2010 v Národní galerii v Praze).

 

Dílo:

Jejím nejznámějším dílem je vytvoření ojedinělé techniky „Chlupatý reliéf“. Někdo by to mohl nazvat koláží z chloupků z ženského intimního ohanbí. Otevřela tímto tématem velké tabu mezi širokou veřejnosti nejen na území České republiky. Poprvé toto dílo ukázala na výstavě Mladý maso v roce 2002.

Ženské akty s erotickým nádechem doplnila o video s komentáři „dárkyň“ i komentářem vlastním. Projekt se nadále rozvíjel, prvotním zájmem již nebyl o dárkyni ochlupení, ale stala se jím prezentace ženského těla v intimních momentech. Projekt předkládá další jejich interpretace, zdokonaluje techniku. Chlupatice, jak jim autorka říká, jsou nerozlišitelné od kresby tužkou.

Pro autorku s dyslexií má velký význam samotné ilustrování slov. Práce se slovy souvisí i s jejím doktorandským projektem, interaktivní multimediální Hry a Slabikáře pro možné odhalení a prevenci počátečních problémů se čtením a psaním pro děti od 4 let. Řadu let se zabývá také záznamy partitur různých zvuků a pocitů. Vytvořila hudbu pohybu slunce, zobrazila zvuk celého lesa i jednotlivých stromů, hudba očí, do partitury zaznamenala pohyb lidí s použitím GPS technologie atd. Nový projekt, zabývající se opět transformací jevu do obrazu a zvuku nazvala Orchestrální pohled na bytí lidských stop. Cesty, silnice z asfaltu či kamenů, jsou místa, díky kterým se můžeme přemístit kamkoliv, kde nás něco čeká.

Zaujaly ji cesty v různých místech zeměkoule, systematicky zaznamenala jejich povrchy se stopami lidské činnosti. Zvolenými výtvarnými technikami zprostředkovává tyto záznamy stop lidské činnosti, snaží se o jejich zviditelnění a převod jejich komunikace do našeho jazyka. Pomocí kódu, obrazu a zvuku je transformuje do vizuálních a akustických obrazů.

Její díla jsou zastoupena ve sbírce Narodní galerii v Praze, v soukromých sbírkách v České republice, Německu, Holandsku, Anglii, Švýcarsku, Japonsku  a v USA

 

Ceny:

2003 - Mezinárodní cena LVMH - Louis Vuitton - Moët Hennessey, Paříž, Francie

2014 - Zlatá medaile - 1. místo - z 8. mezinárodního veletrhu vynálezů IEIK v Kunshanu v Číně, (na veletrhu bylo představeno 249 projektů z 35 zemí) pro projekt, Multimediální Interaktivní Slabikář a Testy pro prevenci a možné odhalení počátečních problémů se psaním a čtením pro děti od 4 let

2016 - Zlatou medaili na 1. ročník mezinárodní výstavy technických novinek, patentů a vynálezů INVENT ARENA v Třinci.

2016 - Speciální ocenění TESLA FEST mezinárodního festivalu inovací, znalostí a kreativity, konaný v červnu v Novém Sadu v Srbsku.


Čerpala jsem:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Alena_Kupčíková

https://alenakupcikova.cz/about  

***

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Futuristické město/Futuristická vesnice“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší.

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

 

Žádné komentáře:

Okomentovat