23. května 2024

Creatio - Malířské aktuality 35

Zdravím, milí čtenáři. Také se už nemůžete dočkat, až se dozvíte novinky z oblasti výtvarného umění? Tak právě pro vás jsou tu malířské aktuality. Tentokrát s pořadovým číslem 35.

AVU, krucifix, Myslbek a sněhové vločky. Socha se stěhovat nebude?

Na svém místě, blízko vrátnice na Akademii výtvarných umění (AVU) v Praze, přežil i doby komunismu. Řeč je o kříži J. V. Myslbeka, který se z chodeb AVU měl přesunout do vestibulu Moderní galerie AVU. Kauza zaujala laiky i odborníky. Podle jedné z verzí děsila socha studenty, jenže ti se za ni naopak postavili. O přemístění kříže prý usilovalo vedení fakulty, jelikož ho prý poškozovali vandalové.

Více zde:

 

OBRAZEM: Sexuální objekt i křehká krása. To je Skryto v ženě

Ženy jako poetické krásky, jako sexuální idoly i jako křehké, smyslné bytosti. To je podstata tvorby umělkyně Aleny Kupčíkové. Nově jsou ke zhlédnutí v rámci výstavy Skryto v ženě, která představuje průřez její tvorbou, inspirovanou každodenním světem a také osobností umělkyně.

Výstava oslavující ženskost probíhá do 13. června v České Galerii Moderního Umění v centru Prahy.

Více zde

 

V Praze byly nainstalovány plastiky motýlů Davida Černého

Na rekonstruovanou budovu pražského obchodního domu Máj byly v sobotu 19. 5. Umístěny dvě plastiky stíhaček s motýlími křídly od sochaře Davida Černého. Instalace by měla být pouze dočasná, pak se rozhodne, jestli budou plastiky na domě trvale.

Více zde:


Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Futuristické město/Futuristická vesnice“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší.

S přáním hezkého zbytku týdne 

Raja Luthriela

 

Žádné komentáře:

Okomentovat