4. dubna 2024

Creatio - Tomáš Vaněk

Zdravím, milí snílci. Je tu první čtvrtek v měsíci a já jsem tu opět s článkem o další významné osobnosti z oblasti výtvarného umění. Dnes to bude o výtvarníku Tomáši Vaňkovi.


Tomáš Vaněk

* 25. Července 1966 (Počátky)

Je to český výtvarník a vysokoškolský pedagog. V letech 2014 až 2022 byl rektor Akademie výtvarných umění v Praze.

V letech 1990 až 1997 vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze pod vedením prof. Jiřího Sopka a prof. Vladimíra Kokolii.

Na českou výtvarnou scénu vstoupil v polovině 90. let 20. století.

V letech 19962002 byl členem uměleckého seskupení BJ (Bezhlavý Jezdec) spolu s Josefem Bolfem, Jánem Mančuškou a Janem Šerých.

Od roku 1999 působil v rámci pas – produkce aktivit současnosti spolu s Jiřím Skálou a Vítem Havránkem.

Se skupinou BJ mimo jiné inicioval program pro vývěskovou vitrínu v ulici Komunardů v pražských Holešovicích. Šlo o konfrontaci uměleckých postupů s každodenním provozem ulice. Bezprostředními komunikačními experimenty v reálných podmínkách se Vaněk zabývá dodnes. Patrně nejvýznamnějším počinem týmu pas byla spolupráce se studiem Projektil architekti na výběru výtvarného řešení interiéru Národní technické knihovny v Praze.

V roce 2001 Vaněk získal renomovanou Cenu Jindřicha Chalupeckého pro umělce do 35 let.

Vystavení jeho sprejovaných reinterpretací kreseb Josefa Lady na přehlídce finalistů ceny ve Veletržním paláci Národní galerie Praha vyvolala stížnost Ladových dědiců a medializovaný zásah vedení galerie, při kterém byla prezentace zakryta záclonou a opatřena distancujícím se upozorněním.

Absolvoval tvůrčí pobyty v San Francisku (2002), Vídni (2003), Berlíně (2003), Londýně (2004) a New Yorku (2006). Svými díly je zastoupen ve státních i soukromých sbírkách.

V roce 2010 vystavoval na Evropském bienále současného umění Manifesta 8 ve španělské Murcii.

Od roku 2010 pedagogicky působí na Akademii výtvarných umění v Praze jako vedoucí pedagog Ateliéru intermediální tvorby III.

V letech 2011 až 2013 byl předsedou Akademického senátu AVU v Praze. V listopadu 2013 byl v prvním kole zvolen kandidátem na funkci rektora Akademie výtvarných umění v Praze. O dva měsíce později jej do této pozice jmenoval prezident Miloš Zeman, a to s účinností od 1. Února 2014. Na základě další volby byl jmenován i do druhého funkčního období s účinností od 1. února 2018. Funkci zastával do konce ledna 2022, kdy jej v ní vystřídala Maria Topolčanská.

 

Dílo:

Vaněk záhy opustil médium závěsného obrazu a klasické malířské postupy a od konce 90. let se věnoval sprejování vybraných motivů podle šablon, jimiž doplňoval konkrétní prostředí (např. vícebarevné dřevěné obložení stěn, televizory či pouze kovový háček ve zdi) a významově je tak proměňoval.

Své počiny Vaněk začal jednotně nazývat „participy“. Jejích základními společnými charakteristikami je vztah k místu a zájem o situaci. Jako hlavní rysy jeho díla se uvádí snaha o aktivizaci diváka, narušení jeho zažitých modelů recepce uměleckého díla a hravou polemiku s prostorem galerie a práci s účastí a zapojováním.

V praxi se Vaněk dostával k situacím v galerijním i veřejném prostoru a zároveň začal prozkoumávat možnosti performativní kresby reagující na vnímání prostoru či zvukových binaurálních nahrávek, které v daných prostorech vytvářel pro následný poslech prostřednictvím stereo sluchátek.

Čerpala jsem: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tomáš_Vaněk_(výtvarník)

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Dinosauři“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat Bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

 

Žádné komentáře:

Okomentovat