28. března 2024

Malířské aktuality 33

Zdravím, milí čtenáři. Je čtvrtý čtvrtek v měsíci a to znamená, že si můžete přečíst další malířské aktuality, co se za tento měsíc udály. Tentokrát s pořadovým číslem 33.

Výstava Horizonty vzbudí touhu vědět, co je mezi nebem a zemí

V pražské Galerii Kooperativa začala jedinečná výstava Horizonty, která potrvá až do 16. července.

Vystavuje 120 obrazů od 62 autorů v prostoru, kde je možné si před obrazem i v klidu posedět, aniž byste byli rušeni. Jádro výstavy tvoří obrazy ze sbírky pojišťovny Kooperativa, které jsou doplněny zápůjčkami od soukromých sběratelů a z ateliérů současných umělců.

Horizonty navazují na úspěšný projekt Kruhy na vodě, kde byl nejdůležitější vodní prvek v krajině. Nyní je to obzor, což je místo, kde se zem, či hladina dotýká nebe.

Více zde

 

Tajemný černý obraz z půdy Löw-Beerovy vily ukrýval poutníka v horách

Poutník kráčí úzkým údolím mezi horami, na jejichž vrcholcích právě svítá. Romantický výjev vytvořil v 19. století italský malíř Giuseppe Costantini, ještě před rokem ale jeho rozměrná olejomalba připomínala spíš pohled horníka do černouhelné štoly. Na záchranu dílo čekalo přes půlstoletí na půdě Löw-Beerovy vily ve Svitávce u Blanska.

 Restaurátoři na něm odvezli neuvěřitelný kus práce. Málokdo věřil, že se podaří odstranit vrstvu špíny a uvést dílo do původního stavu

Obraz si mohou prohlédnout běžní návštěvníci radnice a procházet kolem něj budou i ti, kteří sem zamíří za malou výstavou věnovanou rodině Löw-Beerů.

Více zde

 

Národní galerie otevírá ve Veletržním paláci dvě nové výstavy. Potrvají do září

Ve Veletržním paláci budou od pátku k vidění dvě nové výstavy Národní galerie Praha. Mezinárodní výstava představí díla ze sbírky severomakedonského Muzea současného umění Skopje, do které známí umělci věnovali svá díla jako projev solidarity po ničivém zemětřesení v roce 1963. Druhá výstava Dech tichých myšlenek se bude věnovat dílu české umělkyně žijící v Paříži, Filomeny Borecké.

Více zde


Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Dinosauři“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

S přáním hezkého zbytku týdne 

Raja Luthriela

 

Žádné komentáře:

Okomentovat