25. dubna 2024

Creatio - Malířské aktuality 34

Zdravím, milí čtenáři. Je čtvrtý čtvrtek v měsíci a to znamená, že si můžete přečíst další malířské aktuality, co se zaposlední dobou udály nebo se teprve stanou. Tentokrát s pořadovým číslem 34.

Zemřela malířka Věra Nováková

Ve věku 96 let v sobotu30. 3. 2024 zemřela malířka Věra Nováková. Informovala o tom její vnučka Justina Kletečková. Nováková patří k nejoriginálnějším českým malířkám 20. století. Vedle klasické malby se věnovala také sochařství a knižním ilustracím.

Více zde 

 

Přestat vnímat knihu jako zdroj obživy. V Ostravě vystavují málo známé práce Toyen

Knižní a grafická díla, která česká malířka Toyen vytvořila ve francouzském exilu, nově vystavuje Galerie výtvarného umění v Ostravě. Práce za 2,2 milionu korun loni zakoupila do sbírky. Kolekce čítá 85 knih, bibliofilií, knižních vazeb a boxů či volných grafických listů.

Přehlídka, která v ostravském Domě umění potrvá do 16. června, nabízí jiný pohled na Toyen, než jaký známe z klasických výstav v Praze.

Více zde 

 

Nejdražší obraz vydražený v Česku. Kupkovo Početí se v aukci prodalo za 126,5 milionu

Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v nedělní pražské aukci (21. 4. 2024) prodala za 115 milionů korun. Podle Viktorie Kosejkové z Adolf Loos Apartment and Gallery činí celková cena i s aukční přirážkou 126,5 milionu korun, což dělá z Početí nejen nejdražší Kupkův obraz vydražený v Česku, ale vůbec nejdražší obraz prodaný na aukci v dějinách České republiky.

Rekord českých aukčních síní dosud držel Bohumil Kubišta se svým Staropražským motivem, který se předloni prodal za 123,6 milionu korun včetně aukční přirážky.

Více zde 

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Strašidelný hrad“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

S přáním hezkého zbytku týdne 

Raja Luthriela

 

Žádné komentáře:

Okomentovat