26. října 2023

Creatio -Malířské aktuality 28

Zdravím, milí čtenáři. Je čtvrtý čtvrtek v měsíci a to znamená, že si můžete přečíst další malířské aktuality, co se za minulý celý měsíc udály. Tentokrát s pořadovým číslem 28.


Fillův obraz Podnos s ovocem a mandolína se prodal za 11,4 milionu

Za zhruba 11,4 milionu korun včetně aukční přirážky byl v neděli 15. 10. v aukci v Praze prodán obraz Emila Filly Podnos s ovocem a mandolína. Nejedná se o rekordní cenu za obraz od Filly, za jeho díla zájemci v posledních letech zaplatili i několik desítek milionů korun. Celkem se v neděli v pražském Topičově salonu prodala díla za 66,5 milionu včetně přirážky.

Více zde

 

Galerista Vladimír Lekeš: Chagallových děl je na aukcích málo

Obrazy francouzského malíře s rusko-židovskými kořeny Marka Chagalla (1887-1985) nejsou na našem aukčním trhu časté. Na výběrové aukci se 12. listopadu v pražské aukční síni Expo 58 Art však jedno plátno objeví. Jde o obraz Mateřství na modrém pozadí z roku 1976, na němž drží matka v náručí dítě, který má vyvolávací cenu dvanáct milionů korun. Příběh díla odkryje v následujícím rozhovoru ředitel aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery Vladimír Lekeš.

Více zde

 

Lendlova sbírka Muchových děl mění majitele. Za korunu do ní může investovat každý

Jedna z největších sbírek děl Alfonse Muchy má nového majitele. Plakáty a olejomalby v hodnotě 250 až 300 milionů korun sesbírané tenistou Ivanem Lendlem získala investiční skupina Wood & Company. Prostřednictvím své Portu Gallery Investments je nabídne investorům. Sbírku plánuje prodat za tři až pět let a o výnos se podělit.

Více zde

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Černá“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

 

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat