2. listopadu 2023

Creatio - Kateřina Šedá

Zdravím, milí snílci. Do dnešního Creatia jsem pro vás vyhledala informace o další české malířce z moderní doby. Tentokrát je na řadě Kateřina Šedá. 

Kateřina Šedá

(* 12. prosince 1977, Brno)

Je to česká a moravská umělkyně, jejíž práce má blízko k sociální architektuře. Je autorkou řady veřejných realizací v České republice i v zahraničí. Je v pořadí druhým českým umělcem, který měl sólovou výstavu v Tate Modern v Londýně (2011), držitelkou několika prestižních ocenění.

Vystudovala střední průmyslovou školu v Hodoníně a Střední školu uměleckých řemesel v Brně (1995–1999). V letech 1999–2005 absolvovala Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru Grafika II u profesora Vladimíra Kokolii.

V roce 2005 získala Cenu Jindřicha Chalupeckého za projekt Je to jedno. Ten se týkal autorčiny babičky s cílem vzbudit v ní chuť do života. Protože babička byla dlouholetá vedoucí skladu domácích potřeb, začala ve spolupráci s vnučkou kreslit sortiment skladu a přidávat k němu detailní popisy. Jednalo se o druh arterapie.

Kateřina Šedá se zaměřuje na sociálně laděné happeningy a experimenty mající za cíl vyvést zúčastněné ze zažitých stereotypů nebo ze sociální izolace. Pomocí jejich vlastní (vyprovokované) aktivity a díky novému využití všedních prostředků se pokouší probudit trvalou změnu v jejich chování.

Dlouhodobě využívá jako nástroj a prostředek své umělecké tvorby sociální architekturu. Roky pracuje se skupinami obyvatel v různých lokalitách – od zdí odděleného přepychového městečka v Kalifornii, přes městečka satelitní, sídliště či vesnice, kde kvůli blízkosti velkého města „nic není“, až po sociálně vyloučené lokality ve střední Evropě.

V roce 2011 poskytla Kateřině Šedé prostor pro samostatnou výstavu londýnská galerie Tate Modern.

Za publikaci Brnox získala v roce 2017 cenu Magnesia Litera. V září stejného roku i cenu Architekt roku 2017 udělovanou za "inovativní přístup k architektuře v Česku a její popularizaci". Je také vítězkou otevřené soutěže na návrh projektu pro Česko-Slovenský výstavní pavilon, bude tedy autorkou projektu na 16. mezinárodním bienále architektury v Benátkách 2018.

Tento projekt se dotýká dnes často diskutovaného tématu – nárůstu turismu a s tím souvisejících problémů. Tím největším je postupné vylidňování center měst a stěhování obyvatel do okrajových částí města. To bohužel vede k tomu, že se z měst stávají jen prázdné kulisy, kde prakticky neexistuje „normální život“. Průzkumem v konkrétním městě a následnou analýzou umělkyně překvapivě identifikovala shodné rysy s tzv. vyloučenými lokalitami a rozhodla se podle toho hledat řešení.Pro svůj projekt si autorka vybrala Český Krumlov a italské Benátky.

 

Čerpala jsem:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kateřina_Šedá

https://labiennale.ngprague.cz/2018-bienale-architektury-katerina-seda

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete také tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Černá“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

 

Žádné komentáře:

Okomentovat