23. listopadu 2023

Creatio - Malířské aktuality 29

Zdravím, milí čtenáři. Je čtvrtý čtvrtek v měsíci a to znamená, že si můžete přečíst další malířské aktuality, co se za minulý celý měsíc udály. Tentokrát s pořadovým číslem 29.



Na letišti stojí unikátní portrét Václava Havla složený z klíčů, pivního sudu a psacích strojů

Na ruzyňském letišti v Praze se lidé potkají s Václavem Havlem. Respektive jeho unikátním, rozměrným portrétem vytvořeným z několika tisícovek předmětů, které jsou spojené s jeho životem. Instalaci sem v minulém týdnu umístil sochař Patrik Proško a k vidění bude minimálně rok.

Více zde

 

Nejlépe placený malíř své doby. Petr Brandl známý, neznámý, nespoutaný

Dvě tváře Petra Brandla zachycuje výstava, kterou Národní galerie ve Valdštejnské jízdárně zve do časů baroka. Výjimečné dílo vypráví i o výjimečném osudu. Expozice má podtitul Příběh bohéma. Lidé se mohou procházet mezi 64 Brandlovými obrazy, mezi monumentálními oltářními plátny, portréty, autoportréty i méně známými žánrovými obrazy. Na popiskách k jednotlivým artefaktům je možno si přečíst i o životních eskapádách jejich autora.

Díla jsou k vidění od 20. října do 11. února.

Více zde


Švabinského olejomalba byla prodána za bezmála 16 milionů. Je to jeho rekord

Za 15,872 milionu korun včetně přirážky byla neděli 19. listopadu v pražském Obecním domě vydražena olejomalba Maxe Švabinského nazvaná Splynutí duší z roku 1901. Překonala tak autorův rekord v českých aukcích, sdělil Miloš Svoboda z pořádající společnosti European Arts Investments. Vyvolávací cena obrazu, který odborníci považují za stěžejní dílo českého symbolismu, činila deset milionů korun.

Více zde

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Bílá“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

 

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat