7. prosince 2023

Creatio - Eva Koťátková

Zdravím, milí snílci. Je tu první čtvrtek v měsíci a já jsem tu opět s článkem o významné osobnosti z oblasti výtvarného umění. Dnes se budeme věnovat Evě Koťátkové.

Eva Koťátková

(*1. září 1982 v Praze)

Narodila se v rodině filosofa a spisovatele Petra Koťátka.

V letech 2002–2007 vystudovala Akademii výtvarných umění v Praze. Absolvovala stáže v Salcburku, San Franciscu a ve Vídni.

V roce 2007 se stala laureátkou Ceny Jindřicha Chalupeckého.

V letech 2009–2015 pak absolvovala doktorandské studium na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Disertační práci věnovala tématu přenášení tvorby outsiderů do světa umění.

Žije a pracuje v Praze.


O díle

Svým hravým, ale nikoliv povrchním způsobem zkoumá role a pozice člověka v sociálním systému a jeho osobním prostředí, v němž se každodenně pohybuje. Jakýmkoliv vychýlením z rovnovážného stavu se dává do pohybu série kauzalit, která se složitou cestou vrací do nové vyváženosti. Koťátková vidí v divákovi kamaráda, kterého zasvěcuje do svého pestrobarevného, ale přeci v něčem omezovaného světa. Pravidla, rituály, stereotyp nebo izolace brání upřímnému a otevřenému pohledu. Vzhledem k jejímu obecně přenositelnému tématu dětství, školy a skupinového chování je divák snadno vtažen do jejího světa a může se tak projektovat na její místo. Přes rozdílný charakter médií, která používá (kresba, performance, socha, instalace), je její dílo rozpoznatelné svou bezelstností a potlačovaným rošťáctvím.

Skrze rekonstrukci událostí se nesnaží prvořadně zkoumat médium nebo proměnu reality, ale změnu chování samotných aktérů.


Ocenění

2007 Cena Jindřicha Chalupeckého

2007 Cena Josefa Hlávky

2014 Dorothea von Stetten Kunstpreis


Výstavy (výběr)

2004 Sněz mě / Eat Me, Galerie Na bidýlku, Brno

2004 Jelenovi pivo neleJ (spolu se Silvinou Arismendi), Galerie Jelení, Centrum pro současné umění Praha, 29. 9. – 20. 10. 2004, kurátor: Raquel Pedro

2011 A Terrible Beauty is Born, kurátor: Victoria Noorthoorn, 11th Biennale de Lyon, Francie

2012 All Our Relations, kurátoři: Catherine de Zegher a Gerald McMaster, 18th Biennale of Sydney, Sydney, Austrálie

2013 The Encyclopedic Palace, kurátor: Massimiliano Gioni, 55. Biennale di Venezia, Benátky, Itálie[6]

2014 Dorothea von Stetten Kunstpreis 2014, Kunstmuseum Bonn, Německo

2015 Dvouhlavý životopisec a muzeum představ, Prádelna Bohnice, Psychiatrická nemocnice Bohnice, Praha

2018 The Dream Machine is Asleep, Pirelli HangarBicocca, Milán, 15. únor – 22. červenec 2018, kurátorka: Roberta Tenconi

2022 Moje tělo není ostrov, Národní galerie Praha, Veletržní palác, 7. prosinec 2022—4. červen 2023


Čerpala jsem:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Eva_Koťátková

https://www.artlist.cz/eva-kotatkova-2410/ 



Pokud jste členy Klubu snílků, můžete také tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Bílá“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela


Žádné komentáře:

Okomentovat