28. prosince 2023

Malířské aktuality 30

Zdravím, milí čtenáři. Je čtvrtý čtvrtek v měsíci a to znamená, že si můžete přečíst další malířské aktuality, co se za minulý celý měsíc udály. Tentokrát s pořadovým číslem 30.

Štyrského obraz Trauma zrození nenašel při pařížské aukci kupce

Surrealistický obraz českého malíře Jindřicha Štyrského Trauma zrození se ve středu 6. prosince v Paříži nevydražil. Aukční síň Sotheby´s odhadovala jeho cenu na 3,5 až pět milionů eur. Zájemci však nabídli méně. Dražba byla nakonec podle údajů na webových stránkách síně ukončena bez prodeje.

Více zde


Nohy na stole a jiné historky. Museum Kampa vystavuje malby provokatéra Rittsteina

Hovět si s nohama na stole je obvykle méně výstřední představa, než jak ji provokativně namaloval Michael Rittstein. Podle jeho loňského obrazu Nohy na stole se jmenuje výstava v pražském Museu Kampa, která ukazuje výběr z autorových nejnovějších prací i několik starších děl ze soukromých sbírek. Potrvá do 10. března.

Více zde:


I bezcílné bloudění krajinou může být cíl

Zevlování krajinou jako inspirační zdroj výtvarné tvorby, to je téma výstavy Blouděním k sobě, kterou si lze prohléhnout v pardubické Gočárově galerii do konce března příštího roku.

Expozice složená z práce několika umělců napříč generacemi i estetickými styly má za cíl určitým způsobem definovat vztah jedince s jeho okolím, které na něj působí. Nejklasičtějším příkladem takovéto symbiózy je romantické krajinářství konce devatenáctého století a začátku století dvacátého. 

Více zde

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Šedá“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.


S přáním hezkého zbytku týdne 

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat