5. října 2023

Creatio - Jiří Kovanda

Zdravím, milí snílci. Je až neuvěřitelné, kolik vlastně v Čechách máme zajímavých malířů a výtvarníků. Mladších i těch starších. A člověk by o jejich existenci ani nevěděl, kdyby si o nich aktivně nevyhledával informace. Jedním z nich je i třeba Jiří Kovanda.

Jiří Kovanda

(* 1. května 1953, Praha)

Je to český performer, výtvarný umělec a pedagog.

vyrůstal v pražských Strašnicích. Na gymnázium nebyl přijat. Vyučil se tedy zedníkem na učňovském oboru s maturitou v Praze-Malešicích. Po vyučení pracoval do roku 1977 jako zeměměřič na stavbě metr. Poté získal zaměstnání v depozitáři Národní galerie v Praze.

Je známý pro své objekty, instalace nebo intervence do prostoru vytvořené z nalezených materiálů, ale i performance či akce, kde reaguje na daný prostor nebo situaci a vybízí k účasti nic netušící kolemjdoucí. Je minimalista, takže své výstavy často tvoří „z toho, co je k dispozici“.

Během 1. poloviny 70. let vytvářel minimalistické kresby a od 2. poloviny 70. let se věnoval uměleckým performancím. Přelomovým mu v tomto směru bylo navázání styků s polským uměleckým prostředím (KwieKulik studio, Andrzej Partum), díky kterému se zpětně seznámil s tehdejšími představiteli českého akčního umění v Praze (Karel Miler, Jan Mlčoch, Petr Štembera).

Ve svých performancích stavěl na všednodennosti a nenápadných vstupech do veřejného prostoru.

V 80. letech se zaměřil především na malbu a materiálovou asambláž. K uspořádání vlastních výstav se Kovanda dostal až v 2. polovině 80. let v režimem méně sledovaných výstavních prostorách. Oficiální kulturou v Československu před rokem 1989 zůstávala jeho tvorba téměř nereflektovaná. Jeho performancím se ale dostávalo pozornosti zejména v zahraničních uměleckých časopisech a na tematicky zaměřených kolektivních výstavách.

Z období 1980 – 1985 pochází množství obrazů malovaných akrylem a koláží kombinujících malbu, fotografii a písmo. V roce 1984 otevíral v pražském klubu Futurum výstavu četbou pateticko-ironického textu o své tvorbě, ve kterém se označuje za nedělního malíře, což vyjadřuje jistou míru osvobození od řehole malby i Kovandův postoj lehkého vysmívání se vysokému umění. V dalších malířských dílech uplatňoval své instalační zkušenosti vkládáním různých materiálů do obrazu.

V roce 1995 nastoupil na pozici asistenta v ateliéru Vladimíra Skrepla na Akademii výtvarných umění v Praze.

V roce 2006 za svůj umělecký přínos získal Cenu Michala Ranného a o rok později ho mladí umělci a teoretici vyhlásili prvním nositelem ocenění Umělec má cenu. Příležitostně dělá kurátora a věnuje se grafickému designu. Například již v 80. letech jako grafik spolupracoval s taneční skupinou Uno a vytvořil obal gramofonové desky k filmu Bony a klid. Žije v Praze.

Od roku 2008 vede Ateliér performance na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labe. Více než performanci se v současnosti věnuje vytváření objektových situací z běžně dostupných předmětů.

Jiří Kovanda platí za jednoho z nejúspěšnějších českých autorů na zahraniční umělecké scéně a na mezinárodním trhu s uměním. Má i značný vliv na tvorbu nejmladší generace. Zúčastnil se velké řady kolektivních výstav a přehlídek. V roce 2007 byl pozván do německého Kasselu na mezinárodní přehlídku současného umění Documenta 12 a rovněž do londýnské Tate Modern, kde uskutečnil performanci Líbání přes sklo. Svými pracemi je zastoupen v mnoha českých veřejných i soukromých sbírkách. Ze zahraničních lze jmenovat sbírky Centre Georges Pompidou v Paříži, Muzea moderního umění ve Vídni mebo Centra Galego de Arte Contemporánea v Santiagu de Compostela.

 

Čerpala jsem:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jiří_Kovanda

https://galerie.kzvalmez.cz/udalost/352-jiri-kovanda-/

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete také tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Hnědá“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat