28. září 2023

Creatio - Malířské aktuality 27

Dobrý den, milí snílci. Po opravdu dlouhé době jsou tu Malířské aktuality. Tentokrát s pořadovým číslem 27.


Svoboda vede lid na barikády. Nejdřív ale slavný obraz čeká restaurování

Pracovníci pařížského muzea Louvre ve středu sundali ze zdi jednu z nejznámějších světových maleb. Obraz Svoboda vede lid na barikády od francouzského malíře a představitele romantismu Eugèna Delacroixe čeká restaurování, které potrvá do jara 2024.

Dílo z roku 1830 znázorňuje ženu s odhaleným poprsím, která s rozevlátým rouchem a puškou třímá trikoloru a dramaticky vede dav revolucionářů přes mrtvá těla padlých. Alegorická postava Svobody odkazuje k tehdejší krvavé francouzské červencové revoluci, jež zbavila moci krále Karla X.

Více zde

 

Emigroval jen s kartáčkem na zuby a slovníkem. Umělec Büchler se v Británii prosadil

Moravská galerie v Brně tento pátek zahájila první velkou retrospektivní výstavu děl Pavla Büchlera. Konceptuální umělec žije přes 40 let ve Velké Británii, kde se stal profesorem a je zastoupen v prestižních světových sbírkách. Věnuje se práci s textem a písmem, často využívá překonané technologie, zastaralá média, materiály či předměty, kterým dává nové funkce a souvislosti.

Výstava se jmenuje Známky života, stejně jako nově vydaná knižní monografie, a potrvá do 25. února.

Více zde


Pro umění by skutečně zemřela. V Londýně rekapitulují tvorbu babičky performance

V Královské akademii umění v Londýně vystavuje přední osobnost konceptuálního umění Marina Abramovičová. Retrospektiva shrnuje více než půlstoletí její tvorby, při níž se performerka snažila překonávat hranice svého těla a mysli. O výstavě se v Británii mluví jako o jedné z hlavních událostí uměleckého podzimu.

ůvodem srbská umělkyně Marina Abramovičová se označuje za „babičku performance“. Ve svých konceptech se přitom nebála jít za hranu. Známá se stala především performancí Rythm 0 (Rytmus 0), kterou uspořádala v polovině sedmdesátých let v Neapoli. Vystavila na šest hodin samu sebe.

Více zde

 

Pokud jste členy Klubu snílků, můžete tvořit a posílat své kresby, malby a třeba i koláže na email klubu klub.snilku@email.cz.

Pokud vás nenapadá, co kreslit, můžete se inspirovat mnou zadanými tématy. Například teď je aktuální téma „Hnědá“. Klidně si ale můžete vybrat nějaké starší. Za poslání tematického obrázku můžete také dostat bludišťáka.

Do komentářů, ale i na e-mail můžete též psát náměty na témata, na která mám něco nakreslit já. A nešetřete mě. Ať je to zajímavější pro mě i pro vás.

 

S přáním hezkého zbytku týdne

Raja Luthriela

Žádné komentáře:

Okomentovat